Jegybankelnöki látogatás Pekingben

Budapest, 2017. május 25. Pekingben tárgyalt a Magyar Nemzeti Bank elnökének vezetésével a jegybank szakmai küldöttsége. Matolcsy György találkozott a kínai központi bank (People’s Bank of China) elnökével és sor került a két jegybank között 2015 júniusában kötött ügynöki szerződés megújítására. A delegáció látogatást tett a Magyarországon renminbi klíring központot is működtető Bank of China központjában, ahol Matolcsy György találkozott a bank elnökével, Tian Guolival, aki korábban 2017 januárjában a jegybank által szervezett Lámfalussy konferencia keretében látogatott Magyarországra. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ellátogatott a Tsinghua Egyetemre, ahol találkozott a PBC School of Finance vezetőivel és nagyszámú hallgatóság előtt előadást tartott a magyar válságkezelés receptjéről. A Magyar Nemzeti Bank elnöke rámutatott arra, hogy Kína jelentős mértékben megváltoztatta a globális gazdasági rendet, az Új Selyemút létrehozására vonatkozó kezdeményezés pedig kiemelkedő lehetőségeket jelent a közép-európai országoknak. Kína első helyen számon tartott felsőoktatási intézményével idén januárban írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot az MNB vezetése.