Budapest, 2018. március 26. Az MNB – már csak a hírben szereplő összeg nagyságrendje miatt is - nyilvánvalóan alaptalannak, ugyanakkor a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére alkalmasnak tartja az egyik politikai napilap ma megjelent, ezermilliárdos pénzmosási ügyletekre, állítólagos hasonló nagyságrendű készpénzfelvételekre célzó írását. A pénzügyi rendszer, az ügyfelek biztonsága nem lehet a közéleti csatározások terepe.

A pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fontos eleme a rendszer valamennyi szereplője és az ügyfelek bizalma. A pénzügyi intézmények ma rendkívül szigorú szabályozói keretek között tevékenykedhetnek. A pénzügyi válság éveihez képest az elmúlt időszakban egyebek közt a fogyasztóvédelmet, a befektetők biztonságát, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozását meggátló jogszabályok kapcsán léptek érvénybe jelentős szigorítások az Európai Unióban és itthon is.

Minden olyan kísérlet, amely a teljes magyar pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat próbálja – esetlegesen politikai érdekekből – alaptalanul kétségbe vonni, alkalmas lehet a pénzügyi rendszer hitelességének, stabilitásának csorbítására. Közéleti meggyőződésétől függetlenül ez senkinek sem lehet az érdeke.

Az MNB mindezek miatt elítéli az egyik hazai politikai napilapnak a hazai bankrendszer egyes szereplőinek tevékenységére vonatkozó, az ügyfelek megtévesztésére alkalmas, pénzmosási tevékenységre célozgató ma megjelent – megalapozott információkat nélkülöző – sajtócikkét.

Az írás – amelynek közlése mögött vélhetően politikai szándékok állhatnak – még abban az esetben is alkalmas a pénzügyi közvetítőrendszerbe vetett bizalom és ezzel a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére, ha abban - első ránézésre is azonosíthatóan - nyilvánvalóan valótlan adatok szerepelnek. A cikkben szereplő 1300 milliárd forintnyi tranzakciós összeg például lényegesen meghaladja az újságban említett hazai nagybank (MKB) háztartási és vállalati betétállományának teljes összegét.

A jegybank felhívja a sajtó képviselőinek figyelmét, hogy még a politikai kampány időszakában is tartózkodjanak a magyar pénzügyi közvetítő rendszerbe vetett közbizalom és a pénzügyi stabilitás – megalapozatlan, nyilvánvalóan téves információkkal való – veszélyeztetésétől.