Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

WP 2011/7 – Bálint Tamási, Balázs Világi: Identification of credit supply shocks in a Bayesian SVAR model of the Hungarian Economy

Tamási Bálint, Világi Balázs: Hitelkínálati sokkok azonosítása a magyar gazdaság bayesiánus SVAR modelljével

nyomtatás

Tamási Bálint, Világi Balázs: Hitelkínálati sokkok azonosítása a magyar gazdaság bayesiánus SVAR modelljével

Makroprudenciális szimulációs célokra a magyar gazdaság Bayes-i SVAR modelljét becsültük makroökonómiai és pénzügyi adatok felhasználásával. A modell segítségével az előjel restrikciók módszerét követve makroökonómia és hitelkínálati sokkokat identifikáltunk. Az eddigi irodalomtól eltérően különböző típusú hitelkínálati sokkokat azonosítottunk: a kockázatérzékelés sokkját és egy gazdaságpolitikai sokkot.

A főbb eredményeink a következők. Először, demonstráltuk, hogy a hitelkínálati és a makroökonómiai sokkok nagyjából ugyanolyan mértékben magyarázzák az endogén változók szórását. Másodszor, megmutattuk, hogy a hitelkínálati sokkok szerepe nem volt domináns a magyar gazdaság 2008-ban kezdődő visszaesésében. Harmadszor, a válságperidódusban nőtt az általunk nem identifikált sokkok szerepe.

Tanulmány letöltése