Budapest, 2016. július 5. – A Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezető szakaszában idén eddig 4600 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vett igénybe finanszírozást mintegy 125 milliárd forint összegben. Ezzel a program korábbi szakaszaival együtt több mint 33 ezer kkv jutott hitelhez.

Az MNB 2016 elején a bankok piaci hitelezésre való átállását elősegítő Növekedéstámogató Program (NTP) részeként indította el az NHP harmadik, kivezető szakaszát, amelynek két pillérében 2016 végéig van lehetőség – kizárólag beruházásokat finanszírozó – hitelszerződések megkötésére. 2016. január 1-től július 1-jéig a program harmadik szakaszában részt vevő hitelintézetek 125 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB felé, 5850 ügylethez és 4615 vállalkozáshoz kapcsolódóan. Ebből 100,8 milliárd a forintfinanszírozást lehetővé tevő I. pillérhez kapcsolódik, míg 24,3 milliárd forintnyi hitelt devizában nyújtottak a hitelintézetek a II. pillér keretében a természetes fedezettel rendelkező kkv-k számára. 2016 második félévében az NHP gyorsuló kihasználására lehet számítani. Ebben segíthet az EU-s támogatások gyorsuló lehívása, a földhitelprogram felfutása, valamint banki oldalról az NHP devizapilléréhez kapcsolódó termékfejlesztések befejeződése. 2013 júniusa óta a program eddigi három szakaszában összesen több mint 33 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2251 milliárd forint összegben.

Tekintettel arra, hogy az I. pillér igénybevétele júniusban átlépte a Terméktájékoztatóban szereplő 60 milliárd forintos küszöböt, az MNB mostantól minden naptári hónap első keddi munkanapján közzéteszi a keretösszeg kihasználtságának aktuális mértékét. Az első alkalommal a mai napon megjelenő, a kivezető szakaszban eddig nyújtott hitelek fontosabb statisztikai jellemzőit is tartalmazó közlemény itt érhető el.

A Monetáris Tanács június 7-én az I. pillér eredetileg 300 Mrd forintos keretösszegének 100 Mrd forinttal való megemeléséről döntött. Az MNB a rekord alacsony szintű alapkamat tartós fenntartása mellett ezzel is elő kívánja segíteni, hogy biztosan megvalósuljon a kkv-hitelállomány idei évre várt 5-10 százalékos bővülése, ami a reálgazdaság megfelelő növekedéséhez szükséges. Ennek hitelintézetek közti allokációjára – a Bankszövetség kérését szem előtt tartva – oly módon kerül sor, hogy a kkv-hitelezés iránti elkötelezettségüket mutató, de már szűkülő kerettel rendelkező hitelintézetek minél nagyobb teret kaphassanak tevékenységük folytatásához. Az MNB a részükre allokált többletkeretről július 8-án értesíti a hitelintézeteket. Ezzel együtt az MNB továbbra is fontosnak tartja a piaci hitelezés helyreállását, és ezzel összhangban fenntartja az NHP fokozatos kivezetésére irányuló szándékát.