2016. február 22.Megjelent a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatának új kötete, a Versenyképesség és növekedés című könyvet Palotai Dániel és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatói szerkesztették. A ma megjelent kiadvánnyal a jegybank a hazai pénzügyi kultúra és közgazdasági gondolkodás fejlesztéséhez, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása érdekében a fenntartható gazdasági növekedésről és versenyképességről szóló közös gondolkodáshoz kíván hozzájárulni. A kötet áttekinti a hazai és nemzetközi tapasztalatokat, egyúttal átfogó képet ad a gazdasági felzárkózást leginkább meghatározó tényezőkről. A könyv azonosítja továbbá azokat a területeket, amelyeken leginkább szükséges az előrelépés, és javaslatokat tesz olyan reformokra, amelyek hozzájárulhatnak hazánk versenyképességének növeléséhez.

A jegybank kiemelt feladatának tekinti a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését, ezért a rendelkezésére álló eszközökkel segíteni kívánja a közgazdasági oktatást valamint a pénzügyi műveltség szélesítését. A cél érdekében indította útjára közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatát, melynek első kötetét Matolcsy György jegybankelnök jegyezte. Az Egyensúly és növekedés című könyv tavaly márciusban jelent meg.

Az MNB a könyvsorozat további részeinek megjelentetését tervezi. A sorozat következő köteteinek címe: Új gazdaságpolitika (A jövő kormányzati politikájának csírái); Új irányzatok (Közgazdaság és pénzügyek); Az új átmenet (A monetáris politikai irányváltás okai).

Magyar Nemzeti Bank