Nem nyújthat letéti vagy széfszolgáltatást az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt.

Budapest, 2018. március 13. Az MNB az ügyfelek védelme érdekében ideiglenes intézkedésként, az ügyben folyó piacfelügyeleti eljárása lezárásáig megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet, így különösen letéti vagy széfszolgáltatást végezzen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytat annak megállapítására, hogy az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. (ABB-Allrisk) – Trezor Bank fantázianéven – végez/végzett-e üzletszerűen, a hitelintézeti törvény által szabályozott, s a jegybank engedélyéhez kötött letéti vagy széfszolgáltatási tevékenységet. Ennek keretében az MNB eddig többek között – az ABB-Allrisk szolnoki telephelyén – próbaügyletkötést végzett, helyszíni ellenőrzéseket tartott, illetve tanúkat hallgatott meg az ügy kapcsán.

A piacfelügyeleti eljárás során feltárt eddigi adatok alapján, az ügyfelek védelme érdekében az MNB ma publikált végzésében ideiglenes intézkedésként, eljárásának lezárultáig megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet, így letéti vagy széfszolgáltatást folytasson. Az MNB emellett figyelmeztetést helyezett el honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában, jelezve, hogy a társaság nem rendelkezik pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító jegybanki engedéllyel vagy bejelentéssel.

Az MNB súlyosító körülményként értékelné, ha az ABB-Allrisk tiltó végzése ellenére esetlegesen folytatná e tevékenységét. Mostani intézkedésével párhuzamosan a jegybank a cégbíróságnál törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását is kezdeményezte.

Mint emlékezetes, az MNB legutóbb 2017. december 13-án közzétett sajtóközleményében tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy határozatot hozott és közel 200 millió forint bírságot szabott ki a fővárosi Széfbank Kft. és a "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft. társaságokkal szemben engedély nélküli széfszolgáltatás miatt. Az ilyen jellegű jogosulatlan tevékenység során azért sérülhet (akár súlyos mértékben) az ügyfelek érdeke, mert az engedély nélküli szolgáltatóknál hiányozhatnak a tevékenységhez szükséges megfelelő személyi, tárgyi, informatikai, tőke és likviditási feltételek, illetve azok megléte nem ellenőrizhető.

Az MNB közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az ABB-Allrisk által rendelkezésre bocsátott széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.