Budapest, 2023. március 20. A Monetáris Tanács korábban meghozott döntései alapján a kötelező tartalékrendszer átalakításával áprilisban a márciusi 2341 milliárd forintos szintről 4500 milliárd forint közelébe emelkedik a rendelkezésre álló bankrendszeri likviditásból tartósan lekötött havi átlagos állomány. A kötelező tartalékolás új szabályaira történő átmenet és a banki likviditáskezelés támogatása érdekében az MNB az április 1-5. közötti időszak vonatkozásában eltekint a napi szinten teljesítendő kötelező tartalékolásra vonatkozó elvárástól, a havi tartalékolásra vonatkozó kötelezettségét ugyanakkor ettől függetlenül minden tartalékköteles hitelintézetnek teljesítenie kell.

A Monetáris Tanács 2023-ban korábbi ülései során döntött a kötelező tartalékrendszer átalakításáról annak érdekében, hogy a bankrendszeri likviditás nagyobb része kerüljön tartósan lekötésre, és ezáltal tovább erősítse a monetáris transzmissziót. A Tanács döntései nyomán a kötelező tartalékráta április 1-jei hatállyal 5 százalékról 10 százalékra emelkedik, illetve a kötelező tartalékszámla kamatozása is átalakul. Az MNB 2023. április 1-jétől a tartalékalap 2,5 százalékára nem fizet kamatot, a 7,5 százalékának megfelelő rész után továbbra is az alapkamatot, míg a választható tartalékra az alapkamat helyett az egynapos betéti gyorstender kamatát fizeti.

A 2023. április 1-jétől induló, következő negyedévre vonatkozó választható tartalékráta választás március 16-án zárult le. A kötelező tartalékráta minimumszintjének 10 százalékra történő emelésével, illetve a választható ráta kamatozásának átalakítása mellett a hitelintézetek döntése nyomán 2023 második negyedévében a jelenlegi, 2341 milliárd forintos szintről 4500 milliárd forint közelébe emelkedik az MNB által a tartalékszámlán sterilizált bankrendszeri likviditás havi átlagos volumene. Ezáltal a választható tartalékráta mértékét is tartalmazó, átlagos bankrendszeri szintű kötelező tartalék ráta a 2023. I. negyedévi 5,8 százalékos mértékéről 11 százalék fölé emelkedik.

Az MNB több, 2023 első negyedévének végén alkalmazott eszköze április 6-án jár le, így a kötelező tartalékolás új szabályaira történő átmenet biztosítása és a banki likviditáskezelés támogatása érdekében a Monetáris Tanács döntése alapján az MNB átmenetileg, az április 1-5. napokra vonatkozóan minden tartalékköteles hitelintézet esetében általánosan eltekint a napi minimálisan tartandó 10 százalékos tartalékkötelezettség teljesítésére vonatkozó elvárástól. A felmentést az MNB a hitelintézet egyedi kérése nélkül is minden tartalékköteles hitelintézetnek megadja. A felmentés nem befolyásolja a havi átlagos tartalékkötelezettség mértékét, a tartalékköteles hitelintézeteknek a választott tartalékráta mértékének havi átlagban továbbra is meg kell feleleniük az előírásnak.