Budapest, 2023. március 10. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023 márciusában a szokásos módon negyedév végén átnyúló futamidejű eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert, valamint diszkontkötvény aukciót is tart a rendszeresen alkalmazott eszközök mellett. Az MNB célja az aktív piaci jelenléttel, hogy erősítse a monetáris transzmisszió hatékonyságát, illetve a banki mérlegalkalmazkodás támogatásán keresztül fenntartsa a piaci stabilitást a kulcsfontosságú FX swap piacon.

Az MNB 2023 márciusában a napi rendszerességű T/N devizaswap tendereinek, illetve heti rendszerességgel, szerdánként meghirdetett egyhetes futamidejű diszkontkötvény aukcióinak fenntartása mellett egy-egy negyedév végi eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert, valamint diszkontkötvény aukciót tart egyaránt kéthetes futamidővel. Az ügyletek célja a monetáris transzmisszió hatékonyságának erősítése, ezen keresztül az árstabilitás elérésének támogatása, illetve az esetlegesen jelentkező devizaswap-piaci feszültségek kezelése.

A negyedév végi, kéthetes futamidejű devizaswap tender napja 2023. március 21., a tender induló értéknapja március 23. A negyedév végi, kéthetes futamidejű diszkontkötvény aukciójára szintén március 21-én kerül sor, az aukció értéknapja T+2 napos elszámolás mellett ebben az esetben is március 23. A kéthetes futamidejű devizaswap ügylet, illetve diszkontkötvény lejárata egyaránt 2023. április 6. Az euro/forint devizaswap tender paramétereit tartalmazó tenderfelhívásokat az MNB a tendernapokon 9:00 órakor teszi közzé a jegybank honlapján és a hírügynökségi oldalakon. A jegybanki diszkontkötvény nyilvános ajánlattétele szintén az aukció napján 9:00 órakor kerül közzétételre. Az MNB a negyedév végén átnyúló devizaswap tendereinek finanszírozásához felhasználhatja az eurolikviditást nyújtó nemzetközi repo-keretszerződéseit.

Az eurolikviditást nyújtó devizaswap terméktájékoztatója az alábbi linken érhető el: Terméktájékoztató. A jegybanki diszkontkötvény ismertetője az alábbi linken érhető el: Ismertető.

A 2023. I. negyedév végi jegybanki tenderek és aukciók fontosabb időpontjai*

2023-03-10-tenders-hun.png

*A rendszeres napi T/N devizaswap tenderek és szerdai diszkontkötvény aukciók változatlanul megtartásra kerülnek a szokásos menetrend szerint.