Budapest, 2023. május 9. – Az Országos Mentőszolgálat alapításának 75. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új 50 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot, valamint 15.000 forintos névértékű ezüst és 3.000 forintos névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2023. május 10-én, a mentők napján. A különleges érmék az Országos Mentőszolgálat egyedi jellemzőire hívják fel a figyelmet és egyben tisztelegnek a bajtársak áldozatkész munkája előtt. Az új forgalmiérme-emlékváltozat 1 millió példányban készül, míg az ezüst és színesfém emlékérmék öt-ötezer példányban verhetőek. Az 50 forintos érme megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész, az emlékérméket Molnár Mercédesz szobrászművész tervezte.

Az Országos Mentőszolgálat hazánk legnagyobb mentő- és egészségügyi intézménye, amely 75 éve látja el feladatait. A szervezett életmentés előzményei a 19. század második felére nyúlnak vissza hazánkban, ahol 1887-ben Európában az elsők között indult meg a szervezett életmentés. Ekkor alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület, Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. Országos kiterjedésű mentőállomás-hálózat az első világháború után, 1926-ban jött létre. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alapításával 1948. május 10-től vált a mentési szolgálat egységessé és állami irányításúvá. Míg 1926-ban 76, ma már 256 mentőállomás működik szerte az országban, hogy hatékonyan segítse a betegellátást. A magyar rendszer unikális vonásokkal is rendelkezik. Kizárólag Magyarországon van főiskolai szintű mentőtiszti képzés. Az Országos Mentőszolgálat a helyszíni ellátást kiemelt fontosságúnak tartja: a beteg állapotát a helyszínen igyekeznek stabilizálni, ami komoly felszereltséget és szaktudást igényel a mentősök részéről. 

Az OMSZ alapításának 75. évfordulója alkalmából az MNB az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát, valamint 15.000 forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 3.000 forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki, az alapítás napján, május 10-én ünnepelt mentők napjához is igazodva.

Az új 50 forintos érme névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett az életmentés nemzetközi szimbóluma, a Konstantin-kereszt ábrázolása látható, kiegészítve Aszklépiosz gyógyítást jelképező – botra tekeredő kígyót ábrázoló – pálcájával. Az élet csillaga, a Konstantin-kereszt ágai az életmentés folyamatának elemeit jelképezik, melyek a felismerés, a segélyhívás, az elsősegélynyújtás, a mentőellátás, a szállítás alatti kontroll és a kórházi ellátás. A központi motívum alatt a „75 ÉVES AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT” felirat és a „2023” verési évszám olvasható. Az érme előlapjának szélén található gyöngysorszegélyen belül, körvonallal határolt felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat látható.

 

50 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat az Országos Mentőszolgálat alapításának 75. évfordulója alkalmából

névértékes oldal

tematikai oldal 

 

Az új 50 forintos forgalmi érme tematikus oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 50 forintos érmékkel. Az érme réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. Az érme súlya 7,7 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima. 

Az OMSZ alapításának 75. évfordulója alkalmából megjelenő 50 forintos forgalmiérme-emlékváltozat 1 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez. Az 1 milliós keretből 12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg 2023. május 10-től a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül. Gyűjtői termékként, 50 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 50 forintos forgalmiérme-emlékváltozat.

Az MNB 15 000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmék kibocsátásával is tiszteleg az OMSZ megalapításának 75. évfordulója előtt. Az emlékérmék érmeképe azonos, csak az értékjelzésük tér el.

Az emlékérmék előoldalán kissé aszimmetrikus kompozícióban a Konstantin-keresztnek – a mentők és az életmentés egyetemes szimbólumának – a részlete jelenik meg, ezzel mintegy nemzetközi aspektusba is helyezve a tematikát. Alsó negyedköriratban az Országos Mentőszolgálat jelmondata, a „HIVATÁS AZ ÉLETÉRT” felirat olvasható. Az érmeképet a kötelező elemek – a Konstantin-kereszt ábrázolástól jobbra, két egymás alatti sorban olvasható „MAGYARORSZÁG” felirat és „15000”, illetve „3000” FORINT értékjelzés, valamint az ábrázolás alatt, szintén két sorban elhelyezett „BP.” verdejel és „2023” verési évszám – teszik teljessé.

 

Az „Országos Mentőszolgálat” megnevezésű emlékérmék előlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Az emlékérme hátlapi motívumai azt az OMSZ nemzetközi viszonylatban is egyedi jellemzőjét hangsúlyozzák ki, hogy működési területe az egész országra kiterjed. A hátoldal középpontjában Magyarország térképe látható, modern, kristályszerű ábrázolásmóddal megjelenítve rajta a mentőállomások országos hálózatát, melynek csúcspontjai az egyes mentőállomásokat, illetve azok helyét jelölik. A térkép jobb alsó részét az OMSZ logója fedi. Félköriratban, fent az „ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT”, lent az „ALAPÍTVA 1948” felirat látható. Az emlékérmét tervező szobrászművész, Molnár Mercédesz mesterjegye a térkép alatt bal oldalon került elhelyezésre.

 

Az „Országos Mentőszolgálat” megnevezésű emlékérmék hátlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 15.000 forintos névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 3.000 forint névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 30,80 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, míg a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5-5 ezer db készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „Országos Mentőszolgálat” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2023. május 10-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).