Az alapítványok az alapítótól minden esetben függetlenül működő és gazdálkodó szervezetek. Szemben a HVG állításával az alapítványi célok megvalósítása érdekében létrehozott alapítói vagyonnak mindössze a hozamát használhatják fel a jegybank alapítványai, tehát az alapítói vagyont nem költhetik el működésre, így fizetésekre sem.

Szintén valótlan a hetilap állítása, amely szerint „a Pallas Athéné alapítványok létrehozásával az MNB-sek mellékkereseti lehetőséget teremtettek maguknak”. Az MNB már többször nyilvánosságra hozta, hogy tiszteletdíjukat a jegybanki tisztségviselők nem veszik fel, hanem azt teljes egészében jótékony célra fordítják. 2014-ben alapítványi tiszteletdíjait például Matolcsy György a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány és az Összefogás az Államadósság Ellen Alap részére, míg Gerhardt Ferenc alelnök a Piarista Rend Kalazancius Alapítványa és a Sashalmi Református Templom Alapítványa részére utalta át. Az alapítványok jegybanki tisztségviselőinek felajánlásairól az MNB korábban több alkalommal részletes tájékoztatást adott ki.  Az MNB az alapítványok állampapír-vásárlásaival kapcsolatban pedig már kategorikusan cáfolta a monetáris finanszírozásra vonatkozó hamis állításokat.

A Magyar Nemzeti Bank, mint nemzeti intézmény Alapokmányában foglaltaknak megfelelően a törvényen alapuló lehetőségével élve kíván hozzájárulni a közjó szolgálatához, ezért össztársadalmi céljai megvalósításának a korábbinál még hangsúlyosabb továbbvitele érdekében hozta létre a Pallas Athéné Alapítványokat, amelyek az MNB Társadalmi Felelősségvállalás Programja és az annak keretén belül meghirdetett Közgondolkodási Program mentén kezdték működésüket 2014-ben.

A HVG állításával szemben az alapítványok nem csak támogatások nyújtására jöttek létre. A Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) kiemelt célja Kecskeméten a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása, közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése. A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) célja pedig az erdélyi egyetemeken tanuló diákok szakmai előmenetelének segítése és egy marosvásárhelyi közgazdasági képzés beindítása. 

A HVG korábbi hamis állításai miatt jelenleg három helyreigazítási ügy van folyamatban, és a ma megjelent valótlan állítások miatt az MNB szintén helyreigazítást kér a laptól.