A 2007-2008-as gazdasági válság rámutatott arra, hogy szükséges egy uniós szinten harmonizált szabályrendszer, amely az instabil vagy fizetésképtelen hitelintézetek és befektetési vállalkozások (intézmények) tekintetében megfelelően korai és gyors beavatkozáshoz szükséges eszközökkel látja el a hatóságokat annak érdekében, hogy a válságban lévő intézmény továbbra is folyamatosan elláthassa a piac számára kritikus pénzügyi és gazdasági funkcióit és a lehető legkisebbre csökkenjen az intézmény válságának gazdaságra és a pénzügyi rendszerre gyakorolt hatása.

Az uniós bank helyreállítási és szanálási irányelv (a továbbiakban: BRRD) 2014. évi elfogadása és hazai implementálása óta a szanálási hatósági feladatokat az MNB látja el.

Az MNB szanálási feladatköre egyrészt folyamatos felkészülést és ciklikusan (jellemzően évente) ismétlődő, az egyedi intézményre, illetve intézménycsoportra vonatkozó szanálási tervezést, másrészt szükség esetén válság kezelési feladatokat ölel fel.  Az MNB szanálási feladatkörének ellátásával segítséget nyújt a pénzügyi piacok destabilizálásának kivédésében, és csökkenti az adófizetőket érintő költségeket.