Budapest, 2017. június 8. – Az MNB ma közzétett határozatában 19 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a B3 TAKARÉK Szövetkezetet, egyebek közt vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési és adatszolgáltatási hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében célvizsgálatot folytatott a B3 TAKARÉK Szövetkezetnél (B3 TAKARÉK). A vizsgálat 2015. szeptember 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több jogsértést is feltárt, az ügyfelek érdekei nem sérültek, s a hiányosságok a pénzügyi intézményrendszer tagjaira sincsenek negatív hatással.

Az MNB eljárása – egyebek között – a vállalatirányítási folyamatok, a hitelkockázatok azonosítása, kezelése és nyomon követése, az egyes ügyfélminősítések és azok felülvizsgálatai, az ingatlanfedezetek és visszavett eszközök értékelése, az átstrukturált ügyletek nyilvántartása és minősítése, az értékvesztés elszámolása, valamint egyes informatikai előírások és a felügyeleti adatszolgáltatások kapcsán állapított meg problémákat.

Mindezek alapján a jegybank ma közzétett határozatában kötelezte a B3 TAKARÉK-ot, hogy a feltárt hiányosságokat 2017. december 31-ig szüntesse meg. A jogsértések miatt az MNB 19 millió forint bírságot is kiszabott a takarékszövetkezetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette többek közt a működési folyamatokban feltárt hibák számát, összhatását, valamint a pénzügyi intézmény méretét. Enyhítő körülménynek számított, hogy a B3 TAKARÉK fokozottan együttműködő megatartást tanúsított, s már a vizsgálat során több hiányosság kiküszöbölésére azonnali intézkedést tett.

Magyar Nemzeti Bank