Budapest, 2018. május 31. — 2018 első negyedévében tovább bővült mind a vállalati, mind a háztartási hitelezés. A teljes vállalati hitelállomány éves dinamikája továbbra is 10 százalék fölött alakult, míg a kkv-szektoré 14 százalékra gyorsult. A bankok érzékelése szerint a hitelpiacon a verseny tovább fokozódott és a vállalkozások oldaláról jelentkező hitelkereslet ismét erősödött. Tovább bővült a háztartási hitelállomány is, mely közel 3 százalékkal nőtt éves szinten, a lakáscélú hitelek és a személyi kölcsönök jelentős hozzájárulásával. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek dinamikus térnyerése elősegíti a banki verseny fokozódását és ezáltal a jelzáloghitelezés egészséges szerkezetű felépülését.

2018 első negyedévében a vállalati hitelállomány éves összevetésben a tranzakciók eredményeként 10,3 százalékkal emelkedett, míg a kkv-szektor hitelállománya 14,2 százalékos, az önálló vállalkozókat is figyelembe véve 13 százalékos növekedést mutatott. A folyósítások és törlesztések egyenlege szezonális okoknak köszönhetően az előző negyedévtől némileg elmaradva, 130 milliárd forint körül alakult, az elmúlt négy negyedévben megfigyelt mintegy 630 milliárd forintos tranzakciós bővülés azonban közel két és félszerese az egy évvel korábbinak. A vállalati hitelállomány bővülése ezzel a régiós országok között továbbra is Magyarországon a legdinamikusabb. A szerződéskötések éves volumene 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami a folyósítások további bővülését vetíti előre.

A Hitelezési felmérésben adott banki válaszok alapján az első negyedévben a hitelfeltételek a kis- és mikrovállalati szegmensben enyhültek. A bankok érzékelése szerint a piacon a feltételek enyhülése leginkább a kamatfelárak csökkenésében tükröződött, ide értve a kockázatosabb hitelek kamatfelárának mérséklődését is. Az elmúlt két negyedévhez hasonlóan ezúttal is a verseny erősödését jelölték meg legtöbben a feltételek enyhüléséhez hozzájáruló tényezőként. A felmérésben részt vevő intézmények ismét erősödő hitelkeresletről számoltak be, mind a nagyvállalati, mind a kkv-szegmens vonatkozásában. Előretekintve alapvetően a jelenlegi folyamatok fennmaradására, azaz erősödő hitelkeresletre és fokozódó banki verseny melletti felárcsökkenésre számítanak a szereplők, ugyanakkor az üzleti célú ingatlanhitelek feltételeit összeségében változatlannak megítélő intézmények között volt olyan, amely a nem lakáscélú projektek esetében szigorítást tervez.

2018 első negyedévében a háztartási szektor hitelállománya emelkedett a folyósítások és törlesztések eredőjeként, melyet a személyi kölcsönök és a lakáscélú hitelek állománybővülése támogatott. Az éves háztartási hiteldinamika így 2,7 százalékot tett ki. Az új szerződéskötések volumene éves átlagban 37 százalékkal nőtt, ezen belül az új lakáshitelek kihelyezése 36 százalékkal, míg a személyi kölcsönöké 50 százalékkal emelkedett. A negyedév során megkötött lakáscélú hitelszerződések 73 százaléka használt lakás vásárlása céljából jött létre, mely növekő tendenciát mutat az előző év azonos időszakában megfigyelt 69 százalékos arányhoz képest.

A Hitelezési felmérés keretében adott válaszok alapján a bankok a negyedév során nem változtattak a lakáscélú és a fogyasztási hitelek feltételein, ugyanakkor előretekintve lazítást helyeztek kilátásba mindkét hiteltermék esetében. A bankok élénk lakáshitel-keresletet érzékeltek az év első három hónapjában, mely a banki várakozások szerint 2018-ban folytatódni fog. Az élénk keresletet továbbra is támogatja a Családi Otthonteremtési Kedvezmény: a negyedév során az új kibocsátású lakáshitel-volumen 14 százaléka volt a CSOK-hoz köthető. A banki versenyt előmozdító Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek (MFL) növekvő népszerűsége hozzájárul a rögzített kamatozású hitelek térnyeréséhez, valamint a felárak csökkenéséhez. A lakáscélú új forinthitelek átlagos teljes hitelköltsége valamennyi kamatfixálás tekintetében csökkent, a felárak esetében pedig elsősorban az 1-5 év közötti kamatperiódusú lakáscélú hiteleknél volt megfigyelhető jelentősebb, 50 bázispontos csökkenés a negyedév során. A negyedév végére a fix kamatozású lakáshitelek fele már minősített hitel volt, emellett az éven túl fixált hitelek részaránya is elérte a 76 százalékot.

A hitelezési folyamatok kínálati feltételeit az MNB a Pénzügyi Kondíciós Indexben összegzi. A mutató alapján a bankrendszeri hitelezés ciklikus hatása a gazdasági növekedésre nézve továbbra is egyensúlyi szinten tartózkodik. Tehát a reálgazdaság bővülésére sem a ciklust felerősítő, sem pedig a növekedést visszahúzó érdemi hatás nem tapasztalható.

Az MNB a Hitelezési folyamatok című kiadványt legközelebb 2018 augusztusában teszi közzé. A kiadvány célja, hogy részletes képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alakulásáról, valamint segítséget nyújtson e folyamatok megfelelő értelmezéséhez. Ennek érdekében részletesen bemutatja a hitelaggregátumok, a bankok által észlelt hitelkereslet, valamint a hitelezési feltételek alakulását a hitelezési felmérés eredményeit, illetve a bankrendszeri mérleg és kamatstatisztikákat felhasználva. A hitelezési felmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető az alábbi linken:

Hitelezési felmérés