2019. január 10. Csaknem kétezerötszáz látogatója volt eddig a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM) „Fejedelmi kincsek” címen 2018. november 8-án megnyílt tárlatnak, melyen az egyik fő attrakció a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény bemutatása. Ezzel összesen 413.245-en látták 2018-ban a jegybank értékmentő programja keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

2454-en látták eddig azt a különleges leletanyagot – többek között a „Tündérkert ezüstje” nevet viselő 220 darabból álló, XVI-XVII. századi erdélyi tallérgyűjteményt – azon a március 17-ig nyitva tartó kiállításon, amely Fejedelmi kincsek címmel nyílt 2018 november 8-án a JPM Csontváry Múzeumban. A Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében megvásárolt kollekció a kiállításon kiegészül korabeli aranypénzekkel, fegyverekkel, verőtövekkel, valamint a JPM gyűjteményét képező baranyai hódoltságkori ezüsttallér éremleletekkel, illetve az első alkalommal megcsodálható, (Pécs) Széchenyi téri mélypince lejáratánál talált aranyleletekkel. A JPM és a jegybank Értéktár program közötti együttműködés nem új keletű: 2017-ben Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész hat alkotása közül három került a pécsi múzeum gyűjteményébe, - ezeket a „Tündérkert ezüstjével” egyidejűleg szintén láthatja most a közönség – a három másik mű pedig a Magyar Nemzeti Galériában kapott elhelyezést.

Ezzel 2018-ban összesen 413.245 érdeklődő látta a MNB Értéktár programja keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket.

83.751 látogatója volt a „Fegyvermustra” címen Egerben a Dobó István Vármúzeumban található interaktív állandó kiállításnak, melynek egyik szenzációja a Péterváry-fegyvergyűjtemény kiemelkedő darabjainak bemutatása.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között megtekinthető Tiziano Vecellio: Mária gyermekével és Szent Pállal, Gulácsy Lajos: Mulatt férfi és a szoborfehér asszony, Vaszary János: Kereszténység, Orbán Dezső: Nagy Akt, Abraham van Beijeren: Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel című alkotása tavaly 234.359 látogatót vonzott.

A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 52.681 érdeklődő látta.

A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításán szereplő és a Kiss Ferenc gyűjtemény egyik kiemelkedő darabjaként számon tartott Barabás Miklós: Petőfi Sándor portréja 40.000 látogatót vonzott.

Az alábbi műtárgyak az őket befogadó múzeumokban jelenleg feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb a nagyközönség számára látogathatóak legyenek:

A Kövesi-gyűjtemény, az Artpool- dokumentumgyűjtemény, Bachman Gábor építészeti gyűjteménye, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum „erdélyi tájegység” gyűjteménye, a Bedő Rudolf hagyaték egyes tételei., a Kossuth Lajos dagerrotípia, a Kiss Ferenc gyűjtemény, Csernus Tibor festményei, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula: XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, II. Lajos és II. Rudolf portréja, a bécsi ezüst klasszicista  fedeles tál, Tornai Gyula által tervezett,  art deco-stílusú bútoregyüttes, Breuer Marcel gránit íróasztala, Orlai Petrich Soma: Szép Ilonka festményciklusa, Munkácsy Mihály: Poros út I. című műve, Vajda Lajos: Tizennégy darab festménye, Willem Key: Férfiképmás című munkája.

Az MNB Értéktár programjának keretében megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján az Értéktár menüpont alatt találnak az érdeklődők.