Budapest, 2019. június 26. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudományos folyóiratának idei júniusi számában megjelent tanulmányok elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelek kiváltásával, a manipulációbiztos teljesítménymérő mutatószámokkal, az aktív befektetési stratégiák teljesítményével, valamint a kontraszelekció és negatív szelekció kérdéskörével foglalkoznak.

Dancsik Bálint és El-Meouch Nedim Márton tanulmányukban a változó kamatozású hitelek változó kamatozású hitellel történő kiváltását vizsgálva megállapítják, hogy a 2015 előtt folyósított változó kamatozású jelzáloghitel-állomány 22–31 százaléka lenne nyereségesen kiváltható egy hasonló hitellel, azonban azt is kiemelik, hogy az MNB témában kiadott ajánlása érdemben emelheti a rögzített kamatozásra áttérők arányát.

Rácz Dávid Andor a manipulációbiztos teljesítménymérő mutatószámok összehasonlításával foglalkozik. A tanulmány több releváns teljesítménymutatót ismertet, majd a magyar abszolút hozamú alapok adatai alapján vizsgálja a megközelítések közötti eltéréseket. Az eredmények alapján a szerző elsőként tesz javaslatot a megfelelő teljesítménymérési módszer kiválasztására.

Fain Máté és Naffa Helena az aktív befektetési stratégiák teljesítményét mérik tiszta faktorportfóliókkal az Amerikai Egyesült Államok részvénypiacának 2000–2018 közötti adatain. Tanulmányuk tíz stílusfaktor vizsgálatán keresztül mutatja be, hogy jelentős pozitív többlethozamot milyen stratégia megválasztásával lehetett elérni (konszenzusos vétel/eladás, kontra vétel/eladás).  

Csorba László tanulmányában a kontraszelekció és a negatív szelekció problémakörével és típusaival foglalkozik. Rávilágít, hogy a mindennapokban az előbbi ritkán, míg az utóbbi szükségszerűen gyakrabban fordul elő. A negatív szelekció esetében az erőfölényben lévők tudatosan visszaélnek helyzetükkel, mégpedig a szelekciós követelményeknek leginkább megfelelők kárára. Az erőfölény használata ugyanakkor a fejlődést elősegíthető pozitív szelekciót is megvalósíthat.

Mihályi Péter esszéjében Joseph Stiglitz és Bruce Greenwald A tanuló társadalom megteremtése című könyvében tett főbb szakpolitikai javaslatok gyakorlati hasznát kérdőjelezi meg a felzárkózó országok szemszögéből. Az endogén gazdasági növekedés meggyőzőbb magyarázataként a szerző bemutatja Jánossy Ferenc modelljét is.

A Hitelintézeti Szemle júniusi száma ezen kívül még három könyvismertetést és kettő konferenciabeszámolót is tartalmaz.

A tanulmányok elérhetők a Hitelintézeti Szemle honlapján: http://www.hitelintezetiszemle.hu/

Jó olvasást kívánunk!

Magyar Nemzeti Bank