Nem a kamat, hanem a zughitelezés miatt büntette meg a jegybank az Altus Kft.-t

Budapest, 2019. február 6. – Az MNB – a DK pártelnökének ferdítésével szemben – több százmillió forintnyi engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás és nem valamiféle „magas kamat” miatt hozott határozatot és szabott ki bírságot tavaly az Altus Portfólió Kft.-re.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) pártelnökének hamis állításával ellentétben – nem azért tiltotta el az Altus Portfólió Kft.-t (Altus) a további jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenységtől, mert a társaság „túl magas kamattal hitelezett” volna a DK-nak, hanem mert az Altusnak semmiféle engedélye sem volt pénzügyi tevékenység végzésére.

A jegybank piacfelügyeleti eljárása azt állapította meg, az Altus Portfólió Kft. a vizsgált időszakban összesen 390,8 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt, vagyis visszafizetési kötelezettséggel bocsátott pénzösszegeket – jellemzően kamat ellenében – több magán- és jogi személy részére. Ezt – a vizsgálat megállapításai szerint – üzletszerűen, azaz rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötése céljából tette. A megállapítás tehát független a kamat mértékétől.

Az MNB ennek megfelelően határozottan visszautasítja, hogy szakmai – a pénzügyi rendszer stabilitását és a fogyasztók védelmét szolgáló – intézkedéseit bárki pártpolitikai célok érdekében próbálja meg meghamisítani, félremagyarázni. A pénzügyi tárgyú törvények betartása Magyarországon nem csak minden pénzügyi intézmény és fogyasztó, de – pontosan ugyanolyan mércével mérve – a DK elnökének vagy a családi köréhez tartozó társaságoknak is egyaránt kötelessége.

Az Altus bírósági pert indított az MNB intézkedésével szemben, amely az elsőfokú tárgyalásnál tart. A jegybank természetesen a bíróság előtt is képviseli szakmai álláspontját, mivel meg van győződve annak helyességéről.