Budapest, 2021. április 28.

2021. április 28-án tartott ülésén a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottsága meghallgatta a Magyar Nemzeti Bank aranykészletének megháromszorozódásáról készített jegybanki tájékoztatást. Az MNB hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat szem előtt tartva, szakítva a rendszerváltást követő évek aranykészletet folyamatosan csökkentő gazdaságpolitikai döntéseivel, 2018-ban 31,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát, megtízszerezve azt. Az MNB ugyanezen célok mentén döntött az aranytartalék növelésének folytatásáról, aminek következtében az ország aranytartaléka 2021. márciusára megtriplázódva, 94,5 tonnára emelkedett, a 2018-as kiinduló szinthez képest harmincszorosára nőve.

Dr. Papcsák Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke kiemelte, hogy a 2018-as vásárlással a magyar aranytartalék mértéke alapján az ország a korábbi 89. helyről az 55. helyre ugrott a nemesfémet felhalmozó országok rangsorában, felzárkózva a kelet-közép-európai régió akkori átlagosnak tekinthető szintjéhez. Az aranytartalék 2021 márciusi növelését követően a magyar aranytartalék méretét tekintve a nemzetközi rangsor felső harmadába került. A vásárlások következtében az aranytartalék mérete historikusan magas szintre emelkedett, hazánk aranykészlete utoljára a ’80-as évek közepén volt 70 tonna felett.

Összességében a két lépéssel Magyarország a világ egyik legalacsonyabb aranytartalékával bíró országából a nemzetközi mezőny felső harmadába, illetve a régiós élmezőnybe lépett elő Mindezen fejleményeket a felügyelőbizottság üdvözölte, az ország és a nemzetgazdaság szempontjából hasznosnak minősítette.