Fenntartható konyha
nyomtatásFenntartható konyha
Az alacsonyabb környezeti terhelést jelentő étrend az ökológiai lábnyom csökkentésének nagyon hatékony módja. Az élelmiszerek egy átlagos európai ember ökológiai lábnyomának mintegy felét teszik ki. A legfrissebb hazai kutatások szerint a magyar háztartásokban fejenként évente 65 kg élelmiszerhulladék keletkezik. Pénzben kifejezve ez azt jelenti, hogy évente fejenként 45.000 forintnyi élelmiszert dobunk a kukába. Nem mindegy tehát, hogy milyen élelmiszereket választunk, mennyit veszünk belőlük, és az sem, hogyan készítjük el és tároljuk őket.
Milyen ételeket válasszunk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat?
- Együnk kevesebb hús- és tejterméket! Kezdetben már az is nagy lépést jelent, ha mérsékeljük a vöröshúsok (különösen a marhahús és a bárányhús), valamint a sajtok fogyasztását. Helyette együnk inkább csirkét, tojást vagy halat, emellett pedig növeljük a zöldségek, a gyümölcsök, az olajos magvak és a gabonafélék arányát az étrendünkben. Azzal az egyszerű lépéssel, hogy a marháról áttérünk a csirkére, máris negyedével csökken a CO2 kibocsátásunk. Ezek a változások nem csak a környezetre, hanem szervezetünkre, egészségünkre is kedvező hatással járnak. A húsfogyasztásról bővebben a Klímabarát tányér c. cikkben lehet olvasni.
- Érdemes házi, szabad tartású baromfit vásárolni, és - amennyire csak lehetséges - csökkenteni a nagyüzemi tartással nevelt szárnyas mennyiségét az étrendben.
- Válasszunk hazai, édesvízi halat az egzotikus fagyasztott áru helyett! Ha mégis tenger gyümölcseire vágyunk, válasszuk az MSC minősítésű terméket, amelyek halászata során tartózkodnak az egyes halfajok kihalásához vezető módszerektől, a halászati területek túlzott mértékű, ökológiai egyensúlyt felborító kihasználásától; vagy vegyünk ASC minősített terméket, amely fenntartható akvakultúrából származik!
- Vezessünk be heti egy húshagyó és/vagy tejtermékmentes napot! Ha egy egész nap még nagy kihívásnak tűnik, kísérletezzünk egy-egy étellel, helyettesítsük a húst vagy a tejtermék összetevőket zöldséggel, növényi termékkel!
- A szezonon kívül fogyasztott gyümölcsnek és zöldségnek szintén viszonylag magas a környezeti terhelése és az ára is magasabb. Az ökológiai lábnyom és a családi kiadások csökkentésének nagyon hatékony módja, ha hazai termesztésű szezonális gyümölcsöket és zöldségféléket választunk. Egy üvegházi paradicsomra eső kibocsátás például 5-ször akkora lehet, mint egy szabadföldié.
- Vásároljunk a környékről, helyi termelőtől (azon belül is lehetőleg biogazdaságból) származó termékeket! Kerüljük a messziről érkező alapanyagok vásárlását!
- Ha Magyarországon nem termelhető élelmiszert (kávét, teát, csokoládét, déligyümölcsöt) szeretnénk fogyasztani, keressük a méltányos kereskedelemből (fairtrade) származó terméket!
- Aki a lehető legalacsonyabb CO2 intenzitású étrendet szeretné, elérheti ezt szezonális vegán étrend bevezetésével és az élelmiszerhulladék minimalizálásával.
- Az élelmiszer-pazarlás az egyik legkomolyabb probléma, ha a fenntartható étkezésről beszélünk, mivel a megtermelt élelmiszer harmada hulladékként végzi.
Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerhulladékot otthon és a világban?
- Tervezzük meg előre a heti menüt és a vásárlást, így csak a szükséges mennyiséget vesszük meg. Keressünk recepteket, amelyben egy másik étel maradéka felhasználható alapanyagként, valamint olyanokat, amelyek lefagyaszthatóak!
- Ha étteremben eszünk, csomagoltassuk be a maradékot!
- Ha mégis marad kidobásra váró élelmiszer, és van rá lehetőség: komposztáljunk. Vásárláskor válasszuk a kevésbé tökéletes formájú zöldségeket, mivel azok többnyire megmaradnak!
- Keressük a közeli lejáratú termékeket, ha tudjuk, hogy biztosan elfogyasztjuk őket – ezek gyakran leértékelt áruként várnak bennünket a polcokon, ami még kedvezőbb a pénztárcánknak is.
A vásárlásról és a hulladékcsökkentésről bővebben a Szemét vagy hulladék, valamint a Hulladékcsökkentési alapok c. cikkekben lehet olasni.
A főzés és tárolás módja sem mindegy
Néhány egyszerű tippel a konyhában az elkészítés és a tárolás során is sok energiát és ezzel pénzt spórolhatunk.
- Klímabarát és energiatakarékos, ha kuktát használunk, illetve minél vastagabb talpú edényben főzünk. A fedő használata is csökkenti a szükséges energiát.
- Sokszor rövidebb főzési idővel is energiát spórolhatunk, és a zöldségek vitamintartalma is gazdagabb marad.
- Elegendő kevesebb vizet használni a főzéshez a zöldségeknél, a párolás egy egészséges és takarékos elkészítési mód.
- A sütőt csak kelt tészta esetében indokolt előmelegíteni, egyébként csak felesleges energia.
- Hűtőben, tiszta, fedett edényekben tárolva tovább fogyasztható a maradék, így kevesebbet kell kidobni.
- Ne rakjuk azonban a hűtőt túlzottan tele, mert ha nincs szabad hely, több energiát használ fel az ételek hidegen tartására.
- A meleg ételeket először hűtsük szobahőmérsékletűre, csak azután tegyük a hűtőbe! De 2 óránál tovább ne hagyjuk kint őket!
- Fagyasztással is csökkenthetjük a kidobandó ételek mennyiségét. Érdemes mindent felcímkézni és ráírni, meddig fogyasztható.
A fenntartható étkezésről további gyakorlati tanácsok itt találhatók.
Utolsó frissítés: 2022. szeptember 29.