Az EU valóban egymásra kölcsönösen ható sérülékenységek csapdájában vergődik (Barbara Baarsma, Roel Beetsma, VOX EU, 2022. január 18.).

Jelenleg a korlátozott növekedési potenciál miatt nehéz csökkenteni a magas államadósságokat (amelyek átlagos euroövezeti aránya a GDP 100%-a). Emellett a felgyülemlett sérülékenységek – a magán- és az állami szektor magas adóssága, a csökkenő növekedési potenciál, az uniós országok konvergenciájának elakadása, a mediterrán országok magas munkanélkülisége, az elavult adórendszerek, a merev munkaerőpiaci szabályozások, a vezető globális vállalatok hiánya stb. – ördögi kört képeznek. Ezek a tényezők mind fenyegetik a politikai stabilitást, csökkentik az üzleti szektor ellenállóképességét, és aláássák a szolidaritást az EU-n belül.

Nagy szükség van egy Új Növekedési Tervre ahhoz, hogy kimásszunk ebből a csapdából. A magán- és állami szektor adósságrátája csak úgy csökkenthető, ha minden uniós tagállam növekedési potenciálját kiaknázzuk.

Ez talán igazságtalannak hangzik, de a további gazdasági növekedés gyümölcsei nélkül az adósságcsökkentés valóban büntetésnek bizonyul majd.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Reducing public debt need not be a punishment” (Az államadósság csökkentése nem mindenképpen büntetés) című cikkre.