A világ pénzügyi befektetői számára valóban a Gary Greenberg által azonosított 10 trend volt a legfontosabb az elmúlt 20 évben (PWMNET.com).

Európát tekintve viszont kicsit más a kép, mint globálisan. Kína felemelkedése, a technológia hajtóereje, az Egyesült Államok partnerségi mítoszának vége, és a nyersanyagtermelő országok visszaesése a főbb trendek közt volt, de kontinensünkön egyéb fejlemények még nagyobb szerepet játszottak az elmúlt két évtizedben.

Az euró bevezetése egyértelműen a legfontosabb lépésnek tekinthető. Ez segítette Németország szárnyalását, és a mediterrán klub országainak visszaesését eredményezte.

Az első évtizedben 10 európai ország csatlakozott az EU-hoz; némelyikük (különösen Lengyelország és Magyarország) az uniós reformok új hajtóerejének tűnik.

A 2015-ös migrációs válság átformálta az európai politikát. A migrációról, az EU határvédelméről és az uniós szakpolitikák reformjáról folytatott vita azóta elmélyítette a megosztottságot az Unió nyugati és keleti tagországai között.

Németország Európában túl erős, a világpolitikában viszont túl gyenge lett. A 2020-as évek elején az EU inkább a „német Európa”, nem pedig az „európai Németország” felé halad.

Az Európai Központi Bank sikeres fejlődést mutatott fel, mivel a 2008-2012-es cselekvésképtelen helyzetéből kilendülve sikeresen kezelte a Covid-19 okozta válságot.

Végül az új amerikai stratégia kellemetlen mellékhatásaként visszatért az Európa és Oroszország közti régi-új megosztottság.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz Gary Greenberg (Hermes) „Top 10 significant trends of the last 20 years” (Az elmúlt 20 év 10 fő trendje) című cikkére.