A forint 1946. augusztus 1-je óta hivatalos fizetőeszköz Magyarországon. Járai Zsigmond a jubileum kapcsán szervezett konferencián elmondta: kitolódik a forint nyugdíjkorhatára. A Magyar Nemzeti Bank elnöke hozzátette: lehet, hogy a piac által várt 2013-as eurobevezetés optimista. A rendezvényen szó esett arról is, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az idén kibocsátott, új biztonsági elemekkel kiegészített 1000 forintos bankjegyek.

Járai Zsigmond: a mai évfordulón egyszerre lehetünk büszkék és szomorúak

A hatvan éves jubileum alkalmából a Magyar Nemzeti Bank szakmai konferenciát és egész napos családi rendezvényt szervezett. Az ünnepséget Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitotta meg, aki előadásában elmondta: a 60 évvel ezelőtti események kapcsán egyszerre lehetünk büszkék és szomorúak, mivel óriási siker volt a hiperinfláció felszámolása, a stabilizáció megteremtése. Ebben nagy szerepet játszottak a jegybank munkatársai, akik 1944-45-ben életük kockáztatásával az ausztriai Spital am Phyrnbe menekítették az ország aranykészletét. Járai hozzátette: nem feledkezhetünk meg arról, hogy az akkori hősöket megbélyegezve bocsátották el a bankból, és hatvan évvel ezelőtt a kommunista diktatúra olyan pályára állította az országot, hogy még ma, 17 évvel a rendszerváltás után is Magyarország lemaradásáról beszélhetünk.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédében kitért arra is, hogy sokáig abban bízott: a forintot 60 év után, az euro bevezetésével nyugdíjba lehet küldeni. Járai Zsigmond hozzátette: folyamatosan kitolódnak az euro bevezetésére vonatkozó előrejelzések, és lehet, hogy a piac által várt 2013-as időpont is túl optimista, mivel a kormány ár- és adóemeléssel kapcsolatos intézkedései rossz pályára állítják a gazdaságot: lelassul a növekedési ütem, csökken a versenyképesség, nő az állami újraelosztás aránya, és ezért az egyensúlyi problémák néhány év múlva újratermelődnek. Az MNB elnöke kifejezte azon meggyőződését is, hogy amíg a magyar gazdaság nem versenyképes, addig nem szabad bevezetni az eurót.

Járai Zsigmond bejelentette: a Magyar Nemzeti Bank új konferenciatermét Antall Józsefről nevezik el, mert ő volt a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök, akinek a hivatala idején valóságos gazdasági reformok zajlottak; többek között akkor fogadták el a jegybank függetlenségét biztosító új törvényt is.

Népszerűek az új ezresek

A Magyar Nemzeti Bank áprilisban új, minden eddiginél magasabb szintű biztonsági elemekkel kiegészített 1000 forintosokat bocsátott ki. Az új biztonsági elemek következtében a bankjegy előoldalának képe kisebb mértékben megváltozott: hullámos vonal­vezetésű és vörösréz színű, hologram hatású fémcsík került rá, amelynek felületén a rátekintés szögétől függően, ismétlődő elemként a Magyar Köztársaság címere, az "MNB" felirat vagy az "1000" értékjelzés látható. Szintén újdonság, hogy az új ezres bankjegy előoldalán, középen, a rátekintés szögétől függően gyöngyház színű, irizáló sáv látható, amelyben az "1000" értékjelzés olvasható. Az új biztonsági elemek megkönnyítik a bankjegyek hétköznapi fizetési forgalomban történő azonosítását. Az új ezerforintos hátoldali képe változatlan maradt, megegyezik a korábban kibocsátott ezerforintosok hátoldali képével.

Az utóbbi hetekben a lakosság a mindennapi készpénzforgalom egyre gyakrabban találkozhat az új 1000 forintosokkal. Az új bankjegyről készült részletes tájékoztató megtekinthető a Magyar Nemzeti Bank pénztáraiban, Látogatóközpontjában, illetve internetes honlapján (a Bankjegy és érme menüpont alatt). A korábban kibocsátott 1000 forintos bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak.

Ünnepi programok

A Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontja augusztus 1-jén (Budapest, V. ker. Szabadság tér 8-9.) új, forinttörténeti kiállítással, változatos családi programokkal és este 8 óráig meghosszabbított nyitva tartással vár minden érdeklődőt.

A látogatók részt vehetnek egy forinttörténeti időutazáson, benevezhetnek a gyermekrajz-pályázatra, de olyan játékos feladatokban is kipróbálhatják ügyességüket, mint a trezor kódfejtés, aranyrúd súlybecslés, hamispénz-felismerés, fabatkanyomtatás, testsúly pénzre „váltása”, érmeszám-tippelés és forintismereti kvízjáték.

A jubileumot a tartalmas játékok mellett egy óriási bankó is emlékezetessé teszi, amelyet Járai Zsigmond jegybankelnök személyesen látott el a kézjegyével, és amit a látogatók színezhetnek ki, így járulva hozzá az ország legnagyobb kifesthető bankjegyének megszületéséhez.

A Magyar Nemzeti Bank az évforduló kapcsán országos rajzpályázatot hirdetett meg a 6-14 éves gyermekeknek, amelynek központi témája a hatvanéves forint. A pályázati feltételek megtalálhatók az MNB Látogatóközpont honlapján. (http://www.lk.mnb.hu)

2006. augusztus 1.

Magyar Nemzeti Bank

Kommunikáció