Budapest, 2019. május 7. Nagy érdeklődés mellett, több mint száz vállalati felsővezető részvételével került sor a Növekedési Kötvényprogram (NKP) részleteit bemutató szemináriumra a Magyar Nemzeti Bank székházában.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a szakmai programot megnyitó nyitóbeszédében emlékeztetett, hogy a 2008-ban indult pénzügyi és gazdasági válság kitörését követően Magyarországon a vállalati hitelállomány nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő visszaesésen ment keresztül. A megvalósult hitelezési fordulat elérésében nagy szerepe volt a Növekedési Hitelprogramnak, azonban a finanszírozás diverzifikációja egyelőre nem valósult meg.

A Növekedési Kötvényprogram célja a vállalati forrásbevonás szerkezetének javításán és a kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése. Az NKP keretében az MNB 2019. július 1-től 300 milliárd forintos keretösszeg erejéig a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol majd mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. A Növekedési Kötvényprogram a Növekedési Hitelprogram Fix konstrukciót kiegészítve fogja segíteni a vállalatok egészségesebb szerkezetű forrásbevonását.

A szemináriumon a programban való részvétel mérföldkövein túl bemutatásra kerültek mindazok a feltételek, amelyeknek a kibocsátóknak, valamint a kibocsátani kívánt kötvényeknek meg kell felelniük. A résztvevők átfogó képet kaphattak többek között a kibocsátó vállalatokra vonatkozó előírásokról, a kibocsátás lehetséges módozatairól, a program keretében megvásárolható kötvények paramétereiről, a hitelminősítéssel kapcsolatos elvárásokról, az elsődleges és a másodlagos piaci jegybanki vásárlások feltételeiről, valamint a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos előírásokról is.

Az NKP-ban természetesen minden vállalat részt vehet, amely megfelel a terméktájékoztatóban foglalt feltételeknek. A programban való részvétel első és legfontosabb lépése, hogy a vállalatoknak regisztrálniuk kell az MNB honlapján elérhető regisztrációs felületen. A regisztráció után a következő lépés, hogy a vállalatoknak ki kell választaniuk egy befektetési szolgáltatót (bank, brókercég), aki végig vezeti őket a kötvénykibocsátás folyamatán.