A moratórium lejárta után nem emelkedhet az adósok törlesztőrészlete

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával összhangban Magyarország Kormánya törlesztési moratóriumot írt elő év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. A döntés havi 400 Mrd forint, év végéig összesen 3600 Mrd forint törlesztési teher halasztását jelenti. A halasztott törlesztésből a tőketörlesztés mintegy 3150 Mrd forintot, míg a kamatok és díjak közel 450 Mrd forintot tesznek ki.

Az ügyfelek ezévi fizetési kötelezettségei nem kerülnek elengedésre, a moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket.

Az MNB ugyanakkor olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amivel a fizetési haladék után - az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt - az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva nem emelkedik. Mindez az adósok többségénél olyan futamidőhosszabbítást jelent, ami biztosítja azt, hogy a havi terhek az eredeti szinten vagy az alatt maradjon, így annak megfizetése az ügyfelek számára várhatóan majd nem okoz nehézségeket. Az MNB álláspontja szerint a fenti elvárás biztosítja a hitelezők és az adósok érdeke közötti egyensúlyt a kialakult rendkívüli helyzetben.