Budapest, 2021. július 26. – Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság és az MNB a két fél közötti információcsere és tudásmegosztás érdekében. A megállapodás kiterjed többek között a hatóságok közötti információmegosztásra, továbbá a határon átnyúló intézmények működésével kapcsolatos felügyeleti együttműködésre.

Ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az online aláírási ceremónián az együttműködés aláírójaként a magyar jegybankot dr. Kandrács Csaba alelnök, míg a CSRC-t Fang Xinghai alelnök képviselte.

A megállapodás keretet ad a két hatóság közötti, felügyeleti tevékenységhez kapcsolódó információcserének és tudásmegosztásnak, ezzel is erősítve a két tőkepiaci felügyelésért felelős hatóság együttműködését és a kölcsönös segítségnyújtást. A megállapodás egyebek között kiterjed a piaci manipuláció és a bennfentes kereskedelem felderítésére, a hatóságok közötti információmegosztásra, továbbá a határon átnyúló intézmények működésével kapcsolatos felügyeleti együttműködésre, mind a befektetési szolgáltatások, az értékpapírkibocsátások és az elszámolások tekintetében.

A most aláírt dokumentum kibővíti és egyben kiegészíti a már meglévő megállapodást az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezetének (IOSCO) multilaterális, továbbá az MNB és a Kínai Bank-felügyeleti Hatóság által 2016-ban kötött bilaterális együttműködési megállapodások keretében.

Az MNB évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy szorosabbra fűzze és kiterjessze nemzetközi szakmai kapcsolatait a stratégiai partner jegybankokkal, valamint a nemzetközi gazdasági szervezetekkel és pénzügyi intézményekkel. Ezen az úton számít fontos mérföldkőnek a mostani megállapodás is.

Magyar Nemzeti Bank