A Massachusetts Institute of Technology és a bostoni Fed együttműködésével fémjelzett Hamilton Project februárban sikeresen lezárta a digitális jegybankpénz-infrastruktúra létrehozását célzó első fázisát (Riley Steward, FT, központi bankügyek, 2022. február 8.).

Másodpercenként százezer tranzakciót tudtak feldolgozni, ami azt jelenti, hogy a CBDC-rendszer képes lenne a tranzakciók gazdaságban szokásos volumenének kezelésére. Emellett a tranzakciók nagy része skálázhatónak tűnt, ahogy a kutatók újabb szervereket helyeztek üzembe.

Kezdhetünk gondolkodni a mikrochipek teljesítményét leíró Moore-törvény új verzióján, amit akár Hamilton-törvénynek is hívhatnánk, mint ahogyan az a chipek evolúciója során előfordult már.

A második fázis akkor zárul le, amikor a Hamilton projekt közzéteszi a rendszer titoktartással és felhasználói interfésszel kapcsolatos összetevőit.

Ha mindkét tényező rendben lesz, az mindenkit – a fogyasztókat, az üzleti szektort, a jegybankokat és a kormányokat – meggyőz majd a CBDC előnyeiről. Hiszen ahogy azt Böhme professzor is megjegyezte a MIT-Fed projektben, az emberek nem veszítik majd el a pénzüket a jelenlegi kriptovalutás csalók miatt.

Mihelyt sikerül a kriptodevizák egyik fő kockázati tényezőjét megszüntetni az előnyök megtartása mellett, megváltoznak a játékszabályok a pénzügyi világban.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Boston Fed-MIT team hails successful CBDC test” (A Boston FED és a MIT csapata sikeres CBDC-tesztet ünnepel) című cikkre.