A nyugati világ egyik legjobb pénzügyi szakértője Kína és Oroszország szövetségének gyengülését jelezte előre (Ruchir Sharma, FT véleményrovat, 2022. március 28.). Ezt én vágyálomnak tartom. A két ország a Nagy Amerikai Stratégia fokozódó nyomása alatt inkább közeledik majd egymáshoz.

A kínai ingatlanpiacot tekintve igen jó hír, hogy a gazdasági növekedés fókusza eltolódik, és gyengül a kapcsolat a GDP-növekedés és az ingatlanfejlesztések hitelezésének bővülése között.

Demográfiailag Kína a háromgyerekes népesedési politika bevezetésével végre meg fogja oldani a „kevesebb munkás – lassabb növekedés” csapdáját.

Kína sikeres államkapitalizmusának minden történelmi áttörése úgy következett be, hogy egyszerre vetették be az állami és a magánszektort. Az új, virágzó magánszektor nem váltotta ki az állami vállalatokat a vadonatúj exportszektor létrejötte során; az állami cégek is újak voltak. Az állam tehát nem vonult vissza, hanem azt az ősi/modern koncepciót alkalmazták, miszerint mindkét energiatípust ki kell aknázni: a magánszektort (yin) és az államot (yang).

Mindenesetre egy G2 típusú együttműködés sokkal jobb lenne mindkét világ számára, mint a jelenleg kibontakozó G-2 világ.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „China is less likely to back Russia while facing its own troubles” („Kína kisebb eséllyel támogatja Oroszországot, amíg a saját gondjai foglalkoztatják”) című cikkre.