Épp ideje meghallani az egyik legjobb ma élő történész intelmeit. Harold James szerint nem a kevesebb, hanem a több kapcsolat segíthet megakadályozni a „hiánykorszakot” (Foreign Affairs, 2022. február 2.).

Vajon számít-e, hogy új önellátási korszak felé haladunk, vagy a globalizáció új aranykorát nyitjuk meg? Ez a jövőre vonatkozó víziónktól függ.

Ha valaki a XX. századot akarja megismételni, a három világháborúval, a véres forradalmakkal és a soha nem látott emberáldozatokkal akkor a válasz valószínűleg az, hogy „kit érdekel”?

Ha viszont el szeretnénk kerülni a XVII. századi harmincéves háború megismétlődését és a múlt évszázad hatalmas emberáldozatait, akkor a válasz egyértelmű: „Zárjuk ki a szűkösség új korszakát azáltal, hogy megnyitjuk az utat a globalizáció új fejezete előtt”.

A legnagyobb fenyegetést a jövőnkre nézve az emberi emlékezet tökéletlensége és a történelmi ismeretek hiánya jelenti leginkább.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „The Supply Chain Crisis and the Future of Globalization” (Az ellátási lánc válsága és a globalizáció jövője) című cikkre.