A jegybank a stabilitási kockázatok folyamatos figyelemmel követése mellett továbbra is óvatosan próbálja enyhíteni a monetáris szigort, mondta Simor András. A jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy a monetáris politika számára releváns időhorizonton tartósan alacsony infláció várható. A jegybank vezetése az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságát tájékoztatta. A találkozó az MNB kezdeményezésére jött létre.

A Magyar Nemzeti Bank vezetése az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága előtt tartott tájékoztatót „Makrogazdasági kilátások és monetáris politika 2009 végén” címmel. Simor András előadásában hangsúlyozta: a tavaly október végi-november elejei események és a mostani, Dubaiból kiinduló turbulenciák is jól mutatják, hogy a pénzügyi piacok még törékenyek, indokolt az óvatosság. Ezért ha a monetáris politika túl gyorsan lazít, akkor egy kedvezőtlen külső sokk növeli a hirtelen és nagymértékű árfolyamgyengülés esélyét, ami tovább mélyítené a recessziót.

A bankrendszerről szólva az MNB elnöke elmondta: a bankrendszer alkalmazkodása elhúzódó folyamat, amely a hitelezés tartós visszafogásával járhat. A nemzetközi intézmények által biztosított külső finanszírozás, illetve a jegybanki intézkedések hatására a stabilitási kockázatok jelentősen csökkentek. A bankrendszer tőkehelyzete megerősödött, tőkemegfelelése nemzetközi összehasonlításban is magasnak mondható. Pozitív az is, hogy az anyabankok jelezték hazai leánybankjaik iránti elkötelezettségüket.

Az inflációval kapcsolatban Simor András kiemelte: az indirekt adó (pl. áfa) emelések hatása az árak emelkedésére átmeneti lesz. Hozzátette: a jövő év második felétől cél alatti (vagyis 3% alatti) infláció várható, mivel a belföldi kereslet erőteljes visszaesése fegyelmezőleg hat az árazásra. A gazdaság szereplői erőteljesen alkalmazkodnak a recessziós környezethez, amelynek hatására a 2010-re előre jelzett historikusan alacsony infláció tartósan megmarad.

A monetáris politika szempontjából mindez monetáris lazítást indokolna, de a túl gyors kamatcsökkentés egy esetleges kedvezőtlen külső sokk esetén növelné a hirtelen és nagymértékű árfolyamgyengülés esélyét. Ezért további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha az inflációs kilátások és az ország kockázati megítélése lehetővé teszi.

A jegybank elnöke a költségvetéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a fegyelmezett költségvetési politika továbbra is indokolt, a kockázati felárak további mérséklődése teret adhat a magánszektor gyorsabb kilábalásához.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció