Budapest, 2016. augusztus 24. - A Magyar Nemzeti Bank 2016 januárjában indította el a Növekedéstámogató Programot (NTP), mely a Növekedési Hitelprogram (NHP) fokozatos kivezetése mellett a pozitív ösztönzéseket jelentő új Piaci Hitelprogramból (PHP) áll. A PHP első lépéseként a kamatkockázat és likviditás kezelését segítő új jegybanki eszközök kerültek bevezetése, melyek igénybevételével számszerű hitelezési vállalást tettek a bankok, majd idén májusra kiteljesedve az MNB további pozitív ösztönzést jelentett be a tőkekövetelményeken keresztül. Harmadik lépésként az MNB és a BISZ Zrt. elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását. A bankok ennek segítségével információt kaphatnak a vállalati nemteljesítési valószínűségről, egy kizárólag az MNB számára elérhető, egyedülálló adatbázis alapján. A szolgáltatás így csökkenti az információs aszimmetriát, segíti a banki kockázatkezelést, támogatva ezzel a vállalati hitelezést.

A Magyar Nemzeti Bank olyan programokat, eszközöket alakított ki az elmúlt években, melyek – elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül – elősegítették a vállalatok hitelhez jutását, ezáltal bővítve a termelést, a beruházásokat, az exportot és támogatva a munkahelyek megőrzését. A 2015 novemberében bejelentett Növekedéstámogató Program részeként a Magyar Nemzeti Bank egy vállalati hitelinformációs rendszer fejlesztését is elindította. Ennek fő célja, hogy a jegybank a saját adatbázisait felhasználva olyan modelleket és információs platformot hozzon létre, ami a banki hitelezési döntésben segítséget jelent. Ezzel csökken az információs aszimmetria és növekszik a pénzintézetek közötti verseny, ami erősíti a hitelezést. A mostani fejlesztést a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény (2011. évi CXXII. törvény) módosítása tette lehetővé, amelynek értelmében a jegybank anonim módon összekapcsolhatja a hitelregiszterből származó információkat az adóbevallásokban szereplő vállalati tulajdonságokkal. Így egy olyan adatbázis jön létre, amely tartalmazza a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) szereplő, hitelezett vállalatokhoz kapcsolódó hitelinformáció mellett ezen vállalatok mérleg- és eredménykimutatás-adatait. Az adatbázis egyes jellemzők terén szűkebb lehet, mint a legnagyobb bankok információs bázisa ügyfeleikről, de nagyon értékes információkkal szolgál azzal, hogy lefedi a központi hitelinformációs rendszerben szereplő teljes hitelezett vállalati kört.

Az adatbázisra építve a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modelleket hozott létre. Segítségükkel bizonyos vállalati karakterisztikák (elsősorban mérleg- és eredménykimutatás-adatok) ismeretében becslés készíthető a mikro-, kis- és középvállalatok nemteljesítési valószínűségére vonatkozóan. Az adatbázis sajátosságai, a modell részletes leírása, illetve a modellezés eredményei részletesen megismerhetők az MNB legfrissebb, „A magyar kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának modellezése” című tanulmányából.

A létrehozott modellek felhasználásával a BISZ Zrt. 2016. augusztus 31-én elindítja legújabb, a KHR hiteljelentést kiegészítő és opcionális igénybe vehető kkv bankinformációs szolgáltatását. A BISZ Zrt. szerződött partnerei ennek segítségével információt kaphatnak saját értékelésük ellenőrzéséhez vagy kiegészítéseként. Ez a többletinformáció segíthet csökkenteni a hitelezési kockázatokat, különösen azon intézmények esetében, ahol szűkös a rendelkezésre álló erőforrás a hitelkockázat felmérésére. Azok a pénzintézetek, amelyek a hitelkockázat méréséhez már rendelkeznek hasonló modellel, összemérhetik, vagy akár pontosíthatják modelljeiket. A megfelelő információs bázis pedig segíti a megalapozott hitelezési döntéseket, és végső soron hozzájárulhat az aktívabb hitelezéshez. A szolgáltatást – a KHR keretrendszerén keresztül – a bevezetési időszakban (2017. január 1-ig) minden egyes szerződött partner díjmentesen használhatja.

A szolgáltatás alapjául szolgáló hitelkockázati modellt a beérkező újabb adatok és tapasztalatok felhasználásával a Magyar Nemzeti Bank minden évben frissíti. Emellett a BISZ Zrt. további fejlesztéseket tervez a felhasználás egyszerűsítése illetve a felhasználói élmény javítása érdekében.

Az új bankinformáció szolgáltatással kapcsolatos elméleti hátteret a Magyar Nemzeti Bank (https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/kkv-hitelinformacios-rendszer), a gyakorlati tudnivalókat, információkat a BISZ Zrt. biztosítja. A gyakorlati dokumentációk a BISZ Zrt. HelpDesk rendszerében (www.biszhelpdesk.hu) érhetők el.

Magyar Nemzeti Bank, BISZ Zrt.