Budapest, 2017. március 30. A Magyar Nemzeti Bank meghatározta az anticiklikus tőkepufferráta 2017. április 1-jétől alkalmazandó mértékét. Mivel a ciklikus rendszerkockázatok alacsony szintje nem indokolja az anticiklikus tőkepufferráta emelését, a Pénzügyi Stabilitási Tanács a hitelezés támogatása érdekében a 0 százalékos szint fenntartásáról döntött.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. A hazai és EU szabályozás alapján a hazai kitettségekre alkalmazandó tőkepuffer mértékét makroprudenciális hatóságként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állapítja meg. A jegybank negyedévente felülvizsgálja az alkalmazandó tőkepufferráta mértékét az irányadó tőkepufferráta, a bankrendszer ciklikus állapotának alakulását jellemző indikátorok, illetve szükség esetén további, a pénzügyi stabilitás tekintetében releváns tényezők figyelembe vételével. Az MNB az anticiklikus tőkepufferrátáról szóló döntéséről negyedévente tájékoztatja a közvéleményt is.

A ciklikus rendszerkockázatok szintjében és dinamikájában az előző negyedéves felülvizsgálathoz képest érdemi változás nem látható. Bár a hitelezési fordulat mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben megvalósult, az irányadó hitel/GDP rés tartósan és számottevően negatív értéke, valamint a kiegészítő túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok aktuális szintje és dinamikája továbbra is a ciklikus rendszerkockázat alacsony szintjére utalnak. Ezek alapján az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos szinten való fenntartásáról döntött. A rátában a következő 1 éves időhorizonton előreláthatóan nem várható változás, ami támogathatja a hitelintézetek hazai hitelezési aktivitását.

További tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez szükséges egyéb információkról.

Magyar Nemzeti Bank