Budapest, 2018. július 3. – Magyarország külső finanszírozási képessége 2018 első negyedévében a GDP közel 5 százalékára emelkedett. A növekedés döntően az EU-transzferek emelkedő felhasználásához kötődött, miközben az erős belföldi kereslet mérsékelte a külkereskedelem továbbra is magas szintet elérő többletét. Az emelkedő külső finanszírozási képesség és a nettó FDI-beáramlás hatására tovább csökkentek a külső adósságmutatók. A folyó fizetési mérleg 3,1 százalékos többlete továbbra is jelentősen meghaladja a régiós országok egyenlegét.

A magyar gazdaság nettó megtakarítói pozíciója 2018 első negyedévében enyhén emelkedett, és igen magas szintet ért el. A GDP 5 százalékát megközelítő külső finanszírozási képesség mellett folytatódott az ország külső adósságának csökkenése, ami javította a gazdaság külső sérülékenységét. A jelentős mértékű külső finanszírozási képesség a magánszektor – jelentős jövedelembővülés melletti – emelkedő pénzügyi megtakarítása és az állam finanszírozási igényének visszafogott, 2 százalékot enyhén meghaladó szintje mellett alakult ki.

A külső finanszírozási képesség emelkedése elsősorban az EU-transzferek növekvő felhasználásának köszönhető. A beruházások dinamikus növekedése és az erős lakossági fogyasztás mellett ugyanakkor a külkereskedelmi többlet az előző negyedévekben tapasztaltnál lassabb ütemben csökkent. Így összességében a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg többlet, valamint a külső finanszírozási képesség is jelentősen meghaladja a régiós országokban jellemző szintet.

A finanszírozást tekintve újra jelentős mértékben csökkent a nettó külső adósság, miközben a nettó FDI-beáramlás – a korábbi évek azonos időszakának adatait meghaladva – mintegy 0,4 milliárd eurót tett ki. A kedvező külső pozíció hatására folytatódott a külső adósságmutatók mérséklődése: a GDP-arányos bruttó külső adósság 59 százalék, a nettó külső adósság pedig 11 százalék közelébe esett. A külső sérülékenység szempontjából kiemelt fontosságú rövid külső adósság az előző negyedévi historikusan alacsony szintjéről 18,2 milliárd euróra emelkedett. A devizatartalék első negyedéves 23 milliárd eurót meghaladó szintje változatlanul jelentősen meghaladja a befektetők által elvárt, biztonságosnak tartott szintet.