Budapest, 2018. június 29. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelembe véve az elmúlt időszak pénzpiaci folyamatait és a magyar értékpapírpiacok sajátosságait, felülvizsgálta a jegybanki hitelműveletek során alkalmazott fedezetértékelési gyakorlatát. A módosítások közül kiemelendő a bankcsoporton belüli kibocsátások zárolása esetén alkalmazott addicionális, 20 százalékos haircut alkalmazása, amely hozzájárul a jelzáloglevél-piac élénküléséhez, a kiegyensúlyozottabb befektetői szerkezethez és transzparencia növeléséhez. A módosításokat követően a magyar bankrendszer továbbra is jelentős mértékű likvid értékpapír-állománnyal rendelkezik, ami biztosítja a hatékony likviditáskezelést.

Az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően monetáris politikai eszközként csak fedezett formában nyújt hitelt ügyfelei számára. A potenciális veszteségek elkerülése érdekében az MNB különböző kockázatkezelési eszközöket alkalmaz a fedezetek befogadásakor. Az MNB a fedezetként elfogadható értékpapírok fedezetkezelésének felülvizsgálatát követően – figyelembe véve az utóbbi időszak nemzetközi gyakorlatát és a hazai értékpapír-piac változásainak hatását – az alábbiak szerint módosítja az alkalmazott kockázatkezelési paramétereket:

  1. A hazai értékpapírpiacról rendelkezésre álló friss adatok tükrében a fedezetkezelésben alkalmazott haircut-mátrix módosításra kerül, melynek hatására a haircut értékek 2018. szeptember 3-i hatállyal minimális mértékben változnak.
  2. A saját vagy kapcsolt vállalkozás által kibocsátott jelzáloglevelek ügyfél általi zárolása kapcsán felmerülő többletkockázat kezelése érdekében addicionális 20 százalékos haircut kerül bevezetésre. A kedvezőbb hitelkockázati profilú – magas kötelezően vállalt túlfedezettséggel rendelkező –  jelzáloglevél programok esetében 2 százalékponttal alacsonyabb, 18 százalékos haircut alkalmazandó. Kellő időt hagyva a felkészülésre a saját és kapcsolt jelzáloglevelekre vonatkozó addicionális haircut 2019. szeptemberétől kerül alkalmazásra. Összhangban a nemzetközi gyakorlattal a jelzáloglevél piaci transzparencia további növelésének elősegítésére az MNB konzultációt indít a jelzáloglevél programok, kibocsátók, és a mögöttes hitelállomány vonatkozásában bevezetendő nyilvános adatszolgáltatásról, amely a későbbiekben a fedezetként való elfogadás alapját képezheti. A módosítások eredményeképpen élénkülhet a jelzáloglevél-piaci forgalom, kiegyensúlyozottabbá válhat a befektetői szerkezet és javulhat a piac transzparenciája. A módosítások összhangban állnak az MNB egyéb, jelzáloglevél-piac fejlesztését ösztönző lépéseivel.
  3. A piaci referenciaárral nem rendelkező értékpapírok árazási módszertanának felülvizsgálata következtében, elsősorban az elmúlt időszakra jellemző alacsony hozamoknak és szűkülő feláraknak köszönhetően egyes eszközök kiindulási árazása 2018. szeptember 3-i hatállyal némileg módosul, jellemzően magasabb befogadási érték irányába történő elmozdulást eredményezve.

A fenti módosítások bankrendszeri szinten nem befolyásolják érdemben a rendelkezésre álló fedezetek befogadási értékét. A magyar bankrendszer mérlegében a fentiek figyelembevételével, továbbra is jelentős mértékű, több mint 8000 milliárd forintnyi likvid, a jegybanki hitelműveletek során elfogadható értékpapír állomány található, ami biztosítja a monetáris politika hatékonyságát és a bankok biztonságos likviditáskezelését.

Az új, 2018. szeptember 3-tól hatályos kockázatkezelési paramétereket tartalmazó hirdetmény az MNB honlapján az alábbi linken érhető el:

http://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politikai-eszkoztar/fedezetertekeles