2019. február 15. Budapest - A Magyar Nemzeti Bank üdvözli az S&P döntését, mellyel a meghatározó nemzetközi hitelminősítők közül elsőként minősítette fel Magyarország államadóságát a befektetésre ajánlott kategória „BBB-” fokozatáról a „BBB” szintjére. Ahogyan a jegybank az elmúlt időszakban több alkalommal jelezte, Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a makrogazdasági kulcsváltozók széles körének javulása támaszt alá. Az MNB a törvényi mandátumával összhangban továbbra is minden lehetséges eszközével törekszik a hazai gazdaság sikerességének, stabilitásának biztosítására, valamint bízik abban, hogy az S&P döntését követően a többi hitelminősítő is elismeri a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását.

Az MNB álláspontja szerint a felminősítés időszerű volt. Az MNB korábbi számításai szerint a pozitív kilátástól a hitelminősítőknél átlagosan egy évnyi idő telik el, míg a felminősítés bekövetkezik. Az S&P saját definíciója alapján is nagyságrendileg 1-2 év alatt következhet be a jelzett iránynak megfelelő döntés. Így a 2017 nyári kilátásjavítást követően, figyelembe véve az azóta is stabilan pozitív gazdasági mutatókat, várható volt az újabb felminősítés. Az MNB az elmúlt években számos tanulmányban elemezte a hitelminősítők gyakorlatát. Az ezekben felhalmozott tudás alapján tavaly közleményekben, cikkekben és nyilatkozatokban is többször jelezte, hogy a hazai fundamentumok és a piaci megítélés egyértelmű javulása miatt indokoltnak tartja a további felminősítést. Az MNB elemzései az S&P esetében az egy főre jutó reál GDP-növekedés emelkedését azonosították az egyik kulcsváltozóként. Másrészt a külső sérülékenység csökkenése és a fiskális deficit mérséklődése is támogatta az hitelminősítő elmúlt évekbeli pozitív lépéseit. A 2017-es kilátásjavítást pedig a monetáris politikai hatékonyság és a pénzügyi rendszer erősödése eredményezte.

A felminősítések sorozatát a hazai gazdasági szereplők, a kormányzat és az MNB közös erőfeszítései tették lehetővé. Monetáris politikájával az MNB támogatta azt a gazdaságtörténeti eredményt, hogy az inflációs célkövetés 2001-es bevezetése óta első alkalommal tartósan a cél közelében alakuljon az infláció. Másrészt a hitelpiac MNB általi újjáépítése nyomán ma már a vállalati és azon belül KKV-hitelek növekedése éves alapon meghaladja a 10 százalékos szintet. Ez megalapozza a jelenlegi erős GDP növekedés fennmaradását és támogatja a magyar gazdaság hosszútávú felzárkózását.

A dinamikus, 2018 végére a régióban is a leggyorsabb ütemű gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége tartósan magas. A fiskális folyamatok fenntarthatók, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP arányos államadósság folyamatosan zsugorodik. Kulcsszerepet játszik a javulásban, hogy a devizaadósság aránya jelentősen csökkent és a külföldi befektetők helyett egyre inkább a hazai gazdasági szereplők, ezen belül is a lakosság finanszírozza az államadósságot. A hazai pénzügyi rendszer is gyors ütemben erősödött az elmúlt évek során: a nem-teljesítő hitelek aránya számottevően csökken és a banki hitelezés is dinamikusan növekszik, mely bővülés az előrejelzések alapján a jövőben is fennmarad.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli az S&P döntését és pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is. A Fitch egy hét múlva vizsgálja felül Magyarország államadós-osztályzatát, és az általa kiemelten figyelt mutatók esetében, különösen a külső egyensúlyi és növekedési képben, szintén jelentős javulás volt tapasztalható az elmúlt években. Így a már 2017 őszétől fenntartott pozitív kilátást a Fitch is felminősítésre válthatja döntése során. A harmadik meghatározó hitelminősítő, a Moody’s májusban értékeli legközelebb a magyar állam adósbesorolását. Esetében a 2016 ősze óta stabilan tartott kilátás pozitívra javítását az államadósság folyamatos csökkenése és a magyar gazdaság tartósan dinamikus növekedése indokolhatja.