2021. november 24., Budapest – A Magyar Nemzeti Bank második alkalommal adott otthont a World Fintech Festival in Budapest eseménynek, a Singapore Fintech Festival hivatalos társrendezvényének. Az eseményen a világ élvonalába tartozó meghívott szakértők olyan témákat jártak körbe, mint a pénzügyek 3.0, a decentralizált pénzügyek, a kiberbiztonság, és a digitális jegybankpénz. A rendezvény második napján a szingapúri magyar nagykövetség szervezésében megtartották az első Magyarország–Szingapúr FinTech Business Fórumot.

A Singapore FinTech Festival (SFF) a világ legnagyobb pénzügyi digitalizációs és innovációs eseménye, melyhez az MNB második alkalommal csatlakozott társszervezőként. A „World FinTech Festival in Budapest 2021” rendezvény előadásai az MNB Youtube csatornáján is visszanézhetők.

Rendezvényt megnyitó beszédében Matolcsy György, az MNB elnöke a digitális, zöld és fenntartható gazdasági átalakulás fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy azzal, hogy az MNB 2020 márciusában bevezette az azonnali fizetési rendszert, nemcsak hogy segítette a pandémia miatti vészhelyzetbeli digitális áltállást, de egyben gyorsította is az innovációt. Rámutatott továbbá, hogy a digitális jegybankpénz a jövőt meghatározó innováció, újszerű eszköz és egyben lehetőség is lehet. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a digitális jegybankpénz fejlesztése során a központi bankoknak a teljes pénzügyi ökoszisztémával együtt kell működniük a siker érdekében.

Dr. Baranyi András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára a nemzetközi együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet a pénzügyi szektor innovációja kapcsán, kiemelve a szingapúri-magyar kapcsolatok sikerességét, melynek köszönhetően 2021-ben a két ország közötti kereskedelem a járványhelyzet ellenére közel 50 százalékkal növekedett.

Andrew McCormack, a BIS Innovation Hub szingapúri irodájának vezetője előadásában párhuzamot vont a szingapúri és magyar FinTech törekvések között. Mindkét ország arra törekszik, hogy régiójának meghatározó FinTech központjává váljon, egyaránt támogató környezet várja a FinTech kezdeményezéseket és a két régió adottságaiból kifolyólag hasonló kihívásokkal kell szembenézniük a FinTech cégeknek. Mr. McCormack emellett röviden bemutatta a Dunbar Projektet is, melyhez kapcsolódóan üdvözölte az MNB-t, mint a projektben résztvevő megfigyelő tagot. A Dunbar Projekt a BIS Innovation Hub szingapúri irodája, továbbá a szingapúri, az ausztrál, a dél-afrikai és a maláj jegybank közös kezdeményezése, melynek során az egyes jegybankok által kibocsátott digitális jegybankpénzek használatát tesztelik határon átnyúló, nemzetközi elszámolásoknál. A projekt célja, hogy megvizsgálja az olyan többszereplős digitális jegybankpénz-platformok működését, amelyek az egyes kereskedelmi bankok számára biztosítják a közvetlen, levelező bankok kiiktatásával megvalósuló tranzakciókat digitális jegybankpénz segítségével, amelyek így sokkal olcsóbbá és gyorsabbá válhatnak.

A rendezvény pénzügyek jövőbeli irányairól szóló szekciójában Claire Calmejane, a Société Générale csoport innovációs vezetője bemutatta a pénzügyi rendszer transzformációjának legfontosabb mozgatórugóit, kiemelve, hogy az átalakulás középpontjában a fogyasztói igényeknek kell állniuk. Az ezt követő panelbeszélgetés a platformok és pénzügyi ökoszisztémák jövőbeli szerepéről szólt. A panel hazai szereplője, Csányi Péter, az OTP vezérigazgató-helyettese és Digitális Divíziójának vezetője elmondta, hogy a pénzügyi szolgáltatások transzformációját a következő évtizedben a technológiai fejlődés fogja vezérelni, melyben a mesterséges intelligencia különösen meghatározó lesz.

A kiberbiztonsági kihívásokról szóló szekció felvezető előadásában Michal Braverman-Blumenstyk, a Microsoft alelnöke és IT biztonsági megoldásokért felelős technológiai vezetője bemutatta milyen döbbenetes mértékben nőttek meg a kibertámadások a pandémia időszakában. Ugyanakkor hangot adott optimizmusának is a jövővel kapcsolatban, hiszen az új, mesterséges intelligenciát használó új technológiai megoldások érdemben mérsékelhetik a kiberkockázatokat. A kiberbiztonsággal foglalkozó kerekasztal-beszélgetés moderátora Peter Durojaiye, a PWC Cyber Impact Center vezetője volt. A panelbeszélgetés egyik résztvevője, Jean-Philippe Desbiolles, a IBM alelnöke és a pénzügyi szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy nagy kihívásokkal állunk szemben, mivel a digitalizáció erősödésével a kiberkockázatok is nagymértékben nőni fognak. A kiberbiztonságot a szörfözéshez hasonlította: mivel nem tudjuk megállítani a hullámot, ezért meg kell tanulnunk szörfözni rajta.

A digitális jegybankpénzzel foglalkozó szekciót John A Rolle, a világ első széles körben elérhető digitális jegybankpénzét kibocsátó Bahama-szigetek jegybankjának elnöke nyitotta meg. A digitális jegybankpénz kibocsátása mögötti legfontosabb motivációként a fizetési rendszer modernizációját, pénzügyi bevonódás javítását, valamint a piaci verseny erősítését nevezte meg. Az ezt követő panelbeszélgetésben Tom Mutton, a Bank of England digitális jegybankpénzért felelős igazgatója óvatosságra hívta fel a figyelmet, rávilágítva, hogy a pénz kapcsán nem szabad hibázniuk a központi bankoknak, kellő körültekintéssel érdemes ilyen megoldásokat bevezetni. Szombati Anikó, az MNB digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója ezt kiegészítve elmondta, hogy a digitális jegybankpénz kibocsátása irányulhat valamilyen piaci hiányosság, kudarc kijavítására vagy speciális közpolitikai célok elérésére, de minden esetben világos stratégiai célokat kell szolgálnia.

A rendezvény első napja a digitális pénzügyi oktatás témakörével zárult. Ennek kapcsán Fábián Gergely, az MNB pénzügyi rendszer elemzéséért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója és a Budapest Institute of Banking vezérigazgatója kifejtette, hogy az igazán jelentős változást az hozza el, amikor a kormányzat és a pénzügyi szektor szereplői együtt dolgoznak a pénzügyi edukáció fejlesztésén.

A rendezvény második napján a szingapúri magyar nagykövetség szervezésében került sor az első Magyarország–Szingapúr FinTech Business Fórumra a két ország FinTech szövetségeinek, jegybankjainak és vállalatainak bevonásával Szingapúrban. 2020-ban a Szingapúri Monetáris Hatóság (The Monetary Authority of Singapore, MAS) és az MNB együttműködési megállapodást írt alá a Szingapúr és Magyarország közötti FinTech innovációkkal kapcsolatos közös munka erősítése érdekében, idén pedig a magyar és a szingapúri FinTech szövetségek közötti együttműködési megállapodás került aláírásra. A budapesti rendezvény zárásaként 10 magyar FinTech vállalat kapott lehetőséget, hogy bemutassa tevékenységét a nemzetközi közönség előtt.

További információ a www.wffinbudapest.hu és a www.fintechfestival.sg weboldalokon található.