A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021. május 4-én publikált közleménye szerint változik a maginfláció számítása. A KSH a 2021. áprilisi fogyasztóiár-index adatok publikációjától (2021. május 11.) a szeszes italokkal és a dohányárukkal szűkíti azon termékek körét, amelyek árváltozását figyelembe veszi a maginfláció kiszámításánál.

A Magyar Nemzeti Bank korábban is nagy hangsúlyt fektetett az alapvető inflációs folyamatok mérésére, ezért rendszeresen publikál az alapfolyamatok megragadására három saját mutatót is: indirekt adóktól szűrt maginfláció, ritkán változó árú termékek inflációja, illetve keresletérzékeny termékek és szolgáltatások inflációja.

A KSH által végzett aktuális módosítás az MNB alapmutatói közül az indirekt adóktól szűrt maginflációt és a keresletérzékeny termékek és szolgáltatások inflációját érinti. A módosításokat a KSH által közölt adatok ismeretében a jegybank is el fogja végezni a saját mutatóin a következő – 2021. május 11-i – adatközlés során. Az új módszertan szerint számított adószűrt maginfláció és a keresletérzékeny termékek és szolgáltatások inflációjának idősorai az MNB vonatkozó jelentéseiben és kiadványaiban is visszavezetésre kerülnek.

A jegybank mutatói kapcsán fontos kiemelni, hogy azok az adókulcsok változásának hatását eddig is kiszűrték, így a változtatás az MNB által számolt indirekt adóktól szűrt maginflációban, illetve a keresletérzékeny termékek inflációjában jelentősebb változást várhatóan nem okoz.