Budapest, 2021. november 19. – „Fenntartható növekedés és prosperitás Eurázsiában – Trendek, Kilátások, Megoldások” címmel a Magyar Nemzeti Bank szervezésében harmadik alkalommal valósult meg a Budapest Eurasia Forum, mely nagy sikerrel zárult. 15 ország 43 előadója hat tematikus panel során olyan változatos témákat vitatott meg, mint a jegybankok változó szerepe a COVID utáni időszakban, az eurázsiai geopolitikai erőtér formálódása, a gazdaságok motorjának számító innováció ösztönzése, a zöldfordulat terén való multilaterális együttműködés lehetőségei, illetve a digitális infrastruktúra fejlődése és a „digitális írástudás” témaköre is terítékre került.

Az ünnepélyes nyitóbeszédeket követően az elmúlt két nap során 15 ország 43 előadója hat tematikus panel során online formában vitatta meg napjaink legégetőbb gazdasági, pénzügyi geopolitikai, technológiai, multilaterális és oktatási kérdéseit.

Az első panelbeszélgetésben a központi bankok járvány során betöltött szerepét, a válságkezelés eszközeit, hatásait és tapasztalatait vitatták meg a résztvevők. A COVID-19 váratlan kihívások elé állította a gazdaság valamennyi szereplőjét, így a központi bankokat is. A gazdaságok fellendítése mellett a központi bankoknak a XXI. század megatrendjeivel is foglalkozniuk kell, mint például a fenntartható és zöld fejlődés előmozdítása. Mindez hagyományos szerepük változását vonja maga után. Az előadók a központi bankok új szerepeire és a világjárványból levont tanulságokra is összpontosítottak, figyelembe véve többek között az olyan kihívásokat, mint az éghajlatváltozás nagymértékű káros hatásai, és az új világjárványok.

A geopolitikai panel a nemzetközi politikát érintő legújabb változásokat vizsgálta, különös tekintettel Ázsia és Európa között. A COVID-19 megváltoztatta a világpolitika és a gazdasági kapcsolatok képét, kihívások elé állítva a világ nemzeteit és közösségeit. Az eurázsiai partnerség révén a közép-ázsiai, délkelet-ázsiai és európai nemzetek új esélyt kaphatnak a világjárvány utáni gazdasági és társadalmi fellendüléshez. A jelenlegi geopolitikai változások egyik kulcskérdése, hogy az eurázsiai együttműködés kiépítheti-e a világpolitika új erőközpontját.

A harmadik - a digitális infrastruktúrára és technológiára fókuszáló - panel során sok érdekes kérdésre kaphatta meg a választ, aki figyelemmel kísérte a beszélgetést. A panel azt vizsgálta, hogyan növeli a digitális infrastruktúra a társadalmi és gazdasági ellenálló képességet, és hogyan reagált a technológiai ipar a világjárványra.

Az esemény második napja a gazdasági panelbeszélgetéssel vette kezdetét és adott átfogó képet a gazdasági versenyképességet napjainkban egyre inkább meghatározó innováció szerepéről, legújabb trendjeiről, a tudásgazdaságba és a modern infrastruktúrába történő befektetések alakulásáról. A panel mindezeket a témákat gazdaságpolitikai és nemzetközi kontextusban vizsgálta, azaz kulcskérdés volt az innovációban élen járó térségek, országok, klaszterek sikere mögött álló tényezők azonosítása. Az elmúlt évek teljesítménye és stratégiái nyomán mindenekelőtt a távol-keleti gazdaságok és high-tech vállalataik kerültek előtérbe. Rávilágított, hogy melyek a nyugati és ázsiai innováció- és befektetésösztönzési modellek legfontosabb elemei, és milyen legjobb gyakorlatok azonosíthatók annak érdekében, hogy a két térség tanulhasson egymástól és együttműködhessen.

A zöld együttműködés és zöld multilateralizmus volt a következő panel témája. A beszélgetések célja volt, hogy együttműködési lehetőségeket vizsgáljon az olyan aktuális globális kihívások terén, mint a világjárvány vagy az éghajlatváltozás. Áttekintse hogyan alakítják a jelenlegi megatrendek, mint például a zöld fenntartható fejlődés, a partnerséget az eurázsiai régióban. Mindezeket multilaterális intézmények és nemzeti kezdeményezések szemszögéből vitatta meg figyelemmel a zöld fenntartható megatrendekre. A panelbeszélgetés résztvevői azt vizsgálták, hogy melyek azok a főbb kezdeményezések és partnerségek az eurázsiai régióban, amelyek regionális szinten ösztönzik a zöld fejlődést, és hogyan válhat a régió a globális fenntartható fejlődés motorjává.

Az esemény utolsó panelje a digitális írástudás növekvő szerepére mutatott rá. Életünk minden területére kiható digitalizáció másfajta készségeket is igényel. Ezeknek a készségeknek az azonosítása elengedhetetlen az oktatáspolitikai döntéshozók és intézmények számára. A panel a folyamatban lévő digitális átalakulást az oktatás szemszögéből tárgyalta, és kiemelte az egyetemek fő feladatait a digitális korszakhoz szükséges megfelelő készségek biztosításában.

Az Eurasia Forum záróakkordjaként Patai Mihály, a jegybank alelnöke összegezte, hogy a szakértők beszélgetései segíthetnek azonosítani a jegybankok új szerepköreit, a gazdasági és pénzügyi innovációk kulcsfontosságú összetevőit. Hozzátette, hogy a globális kihívásokat - mint az éghajlatváltozás - csak globális partnerséggel lehet kezelni. Kiemelte, hogy a tehetség és az emberek a kulcsa bármely nemzet fejlődésének és az innováció támogatásának.

A Budapest Eurasia Forum az esemény honlapján visszanézhető: https://mnb.hu/eurasia