Budapest, 2021. június 14. – A Magyar Nemzeti Bank a Költségvetési jelentéseiben tájékoztatja a közvéleményt a Költségvetési Tanács működéséhez kapcsolódó döntéselőkészítő munka főbb eredményeiről. A ma publikált kiadvány a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot elemzi a május 21-ig rendelkezésre álló információk alapján.

A költségvetési törvényjavaslat szerint 2022-ben az ESA-szemléletű költségvetési hiánycél a GDP 5,9 százaléka, ami 1,6 százalékponttal alacsonyabb a 2021-re kitűzött 7,5 százalékos költségvetési deficitnél. A mérséklődő hiány támogatja a GDP-arányos adósságráta 79,3 százalékra történő csökkenését, ami 0,6 százalékpontos mérséklődést jelent a 2021-es várható 79,9 százalékhoz képest képest. Az elemzés megállapítja, hogy a 2022. évi hiánycél, valamint a GDP-arányos államadósság csökkenése elérhető. Az Alaptörvény adósságszabálya a törvényjavaslat alapján teljesül, míg az európai költségvetési szabályok az általános mentesítő záradék aktiválásával felfüggesztésre kerültek, és ezzel összhangban a Stabilitási törvény deficitre és középtávú költségvetési célra vonatkozó szabályait sem kell alkalmazni.

A törvényjavaslat a hazai gazdasági teljesítmény elnyújtottabb helyreállásával számol. A 2021-22. évi GDP-növekedésre vonatkozó prognózis az MNB márciusi előrejelzési sávjának alján található, miközben a jelenlegi adatok szerint még magasabb lehet a gazdasági növekedés, és a nominális GDP bővülése 2021-ben és 2022-ben is meghaladhatja majd a 10 százalékot. Amennyiben a gazdasági növekedés meghaladja a tervezettet, az az adóalapok emelkedésével növeli a költségvetés bevételeit. Ha a többletbevételek nem kerülnek elköltésre, akkor a költségvetési hiány és az adósságráta is mérséklődhet a tervezetthez képest mindkét évben. A költségvetési egyensúly gyors helyreállítására pedig azért is szükség van, mert anélkül a hazai deficit és adósságráta nemzetközi és régiós összevetésben is magas maradhat 2022-ben.