Budapest, 2021. augusztus 2. – Idén ünnepeljük nemzeti fizetőeszközünk bevezetésének 75. évfordulóját, mely alkalomból az MNB Forint75 címmel kreatív pályázatot hirdetett 6-12, valamint 12-18 éves korosztályban. A 10-10 legötletesebb, legkreatívabb pályázati anyagot értékes nyereményekkel ismeri el a jegybank. A több, mint 100 pályázat közül a fődíjat a 8 éves Papp Lőrinc Andor rajza, és a 13 éves Molnár Milán videója érdemelte ki.

Nemzeti fizetőeszközünk bevezetésének 75. évfordulója alkalmából „FORINT75” címmel kreatív pályázatot hirdetett az MNB a 6-12, valamint a 12-18 éves korosztályban, amelynek keretében „Az első, meghatározó élményem a forinttal”, illetve „Időutazás a forinttal” tematikában nyújtották be ötletes, személyes élményeiket, elképzeléseiket tükröző rajzaikat, képregényeiket, fotóikat, valamint videóikat a pályázó gyermekek és fiatalok.

A 2021. június 24. és július 21. között zajló nyilvános pályázatra összesen 109 pályamű érkezett, melyből a pályázati kiírás szerint korcsoportonként összesen 10-10 fő díjazására kerül sor, mindkét korcsoportban 1-1 fődíjjal.

Számos kiváló pályamunka érkezett, melyek közül az alábbi szempontok figyelembevételével kerültek kiválasztásra a díjazottak:

  • kreatív megjelenítési mód
  • személyes hangvétel
  • egyéni történet, elképzelés autentikus közvetítése

A 6-12 éves korcsoportban a budapesti Papp Lőrinc Andor (8 éves) nyerte el a fődíjat, aki érzékletesen mutatta be a forint bevezetése előtti gazdasági helyzetet, illetve a pengő elértéktelenedését, melyből kiutat a forint bevezetése jelentett, illetve a fizetési módok fejlődését, kitekintve a jövőbe.

A 12-18 éves korcsoportban az ózdi Molnár Milán (13 éves) nyerte el a fődíjat A forint útja c. videójával. A videóban Milán a forintot megszemélyesítve meséli el nemzeti fizetőeszközünk történetét, kiemelve néhány érdekességet, illetve képzeli el a jövőjét. A kisfilm egy a FORINT szót kitevő anagrammával zárul, amely tanácsokat fogalmaz meg, hogyan bánjunk helyesen a pénzünkkel.

A Forint75 Kreatív pályázat további díjazottjai korosztályok szerint:

6 – 12 éves korosztály 12 – 18 éves korosztály
Kovács Brigitta – 8 éves (Debrecen) Peresztegi Mirkó – 12 éves (Budapest)
Vojtek Zsombor Dániel – 8 éves (Budapest) Hábencius Hanna – 14 éves (Jászberény)
Kothencz Ida – 8 éves (Újszentiván) Lukácsy Bálint – 17 éves (Győr)
Csenki Noémi – 10 éves (Tiszaalpár) Hőgye Patrik – 16 éves (Pécs)
Vaszlik Fanni – 7 éves (Ózd) Katona Jázmin Csillag – 16 éves (Orosháza)
Molnár Máté – 9 éves (Ózd) Kocsis Franciska – 12 éves (Budapest)
Nagy Maja – 11 éves (Körösladány) Sütő Botond – 15 éves (Budapest)
Vas Boglárka – 11 éves (Debrecen) Sohonyai Tibor – 14 éves (Isaszeg)
Varga Zita – 10 éves (Budapest) Fispán Áron Mór – 15 éves (Tata)

 

A díjakat, a 6-12 éves korosztályban 9 db Apple iPad Minit, valamint a fődíjat (egy Apple iPad és egy Apple Pencil)[1]; a 12-18 éves korosztályban a pályázati felhívásban foglaltak szerint 9 db Apple iPhone SE mobiltelefont, míg fődíjként egy Apple iPhone 11 mobiltelefont az MNB postai úton juttatja el a díjazottaknak.

A 10-10 kiválasztott pályázat mellett az MNB két további pályázati anyagot különdíjjal, Apple iPhone készülékkel jutalmaz, tekintettel arra, hogy a pályázati anyaguk kategórián kívüli, de egyedi megoldások, színvonalasan kivitelezve:

A két különdíj birtokosa: a 11 éves, valkói Ferencz Csaba, aki videójában az általa készített automatizált robotpersely működését, illetve a készítés folyamatát mutatja be, valamint a 13 éves budapesti Bozi Johanna, aki művészien ábrázolta az idő múlását a forint történetében, de életkorával már a 6-12 éves korosztályból kiesett.

Az MNB ezúton gratulál minden díjazottnak, és köszöni meg a résztvevők kiváló munkáját. A díjazott művekből készült válogatás hamarosan elérhető az MNB online felületein.

[1] A pályázati felhívásban eredetileg szereplő díjak módosításával az MNB az edukációs céloknak jobban megfelelő, értékében megegyező díjak átadása mellett döntött.