Budapest, 2022. május 19. – Magyarország célja, hogy gazdasági fejlettsége 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségének átlagát. Ezen cél eléréséhez kíván hozzájárulni a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható egyensúly és felzárkózás című vitairata. A jegybank értékelése szerint feladatunk, hogy egy kétéves program keretében helyreállítsuk a járvány és a háború miatt felborult egyensúlyokat, valamint elindítsuk azokat a reformokat, amelyek Magyarországot egy veszélyekkel teli évtized során a fenntartható felzárkózás pályájára segítik.

A 2010-es évtized a gazdaságilag legsikeresebb 10 év volt Magyarország elmúlt 100 évében. A 2020-as évek azonban minden szempontból nehezebb, válságoktól terhelt időszaknak ígérkeznek, amelyben csak a legjobb teljesítményt nyújtók érhetnek el sikereket. Egy kétéves ikerprogramra van szükség az egyensúlyok helyreállításához és a gazdaság fenntartható felzárkózási pályára állításához. Az egyensúly helyreállítását a költségvetéssel kell kezdeni, miközben az extenzív növekedési modell sikereinek megtartása mellett át kell térni az intenzív gazdasági növekedés pályájára. A Fenntartható egyensúly és felzárkózás vitairata 12 területen 144 egyensúlyjavító és a versenyképességet fejlesztő javaslatot fogalmaz meg azzal a céllal, hogy a jegybank törvényi mandátumának megfelelően segítse a Kormány munkáját.

A 2020-as évtizedben tovább kell fejleszteni az elmúlt évtized sikereit eredményező magyar modellt. Magyar modell 2.0-ra van szükség, amely az eredmények megtartása mellett, és azokra építve, minőségi javulást ér el a gazdaság minden területén. A teljes foglalkoztatás fenntartása mellett a termelékenység javítására és a hazai hozzáadott érték növelésére, a magas beruházási ráta mellett pedig az okosberuházások arányának növelésére van szükség. A gazdaság minden területén gyorsítani kell a zöld átállást és a digitalizációt, amelynek kihasználásához adatreformra van szükség. A pénzügyi rendszert a stabilitás megőrzése mellett hatékonyabbá és olcsóbbá kell tenni, amelynek útja szintén a digitalizáció és a zöld pénzügyek elterjedése. Meg kell őriznünk a magas megtakarítási rátát, de dinamizálnunk kell az így képződő pénzügyi vagyont. Ehhez többek között új önfinanszírozási programra és tőkekifektetésekre van szükségünk. Hosszú távon nem lehet engedni abból a célból, hogy Magyarországon megszülessen minden kívánt gyermek. Ezt is támogatja az olyan lakáspolitika, amely évi legalább 30-35 ezer új lakás építését teszi lehetővé. Minden cél csak egységes keretben, az eredmények folyamatos mérésével válik lehetővé.

A Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja elérhető itt.