Budapest, 2022. október 17. – A legnagyobb vállalatokat tömörítő Japán Üzleti Szövetség, a Keidanren küldöttsége 14 év után tett újra látogatást az elmúlt napokban Magyarországon. A kormányzati szintű találkozók mellett a Magyar Nemzeti Bank elnöke is fogadta a delegációt. A tárgyalás során a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, illetve a monetáris politikai témák mellett a fenntartható pénzügyek fontosságáról és az MNB ezirányba a tett erőfeszítéseiről is szó esett.

A Keidanren rendkívül jelentős szerepet tölt be a japán gazdasági életben. A több mint 2000 tagot számláló átfogó gazdasági érdekképviseleti szervezet képviselői utoljára 2008 júniusában jártak hazánkban. A Japán Üzleti Szövetség több tucat bizottságának élén a legnevesebb japán üzletemberek és vállalatvezetők tevékenykednek.  Október 17-i látogatásuk alkalmával a kormányzati szintű találkozók mellett a Magyar Nemzeti Bank elnöke is fogadta a delegációt, amelyet Sato Yoshio, a Keidanren Európai Tagozatának elnöke, a Sumitomo Life Insurance korábbi elnöke vezetett.

Matolcsy György a tárgyalások során rámutatott, hogy a magyar gazdaság gyorsan kilábalt a Covid- válságból az erős fundamentumoknak, valamint a kormány és az MNB gyors és összehangolt intézkedéseinek köszönhetően. A jegybank elnöke kiemelte, hogy a válság és az azt követő intézkedések világszerte zavarokat okoztak a globális ellátási láncokban. 2021 közepe óta az energiaárak Európa-szerte az egekbe szöktek, ami a jelenlegi inflációs ciklus fő hajtóerejévé vált. Az MNB az elsők között azonosította az infláció felfelé irányuló kockázatait 2020 végén, és úttörő volt abban is, hogy már 2021 júniusában kamatemelési ciklusba kezdett. Az MNB elnöke hangsúlyozta, hogy a jövő kihívásaira való felkészülés során elengedhetetlen a zöld és digitális átmenet ösztönzése, az innováció és a versenyképesség támogatása.

Sato Yoshio elnök úr egyetértett a Matolcsy György elnök úr által elmondottakkal, kiemelve annak fontosságát, hogy a természeti környezet mellett a gazdaság, a pénzügyek és a befektetések is fenntarthatók legyenek.