A Magyar Nemzeti Bank 2022. október 3-án „The New Era of Financial Education” címmel nemzetközi pénzmúzeum konferenciát szervezett, mely során a nemzetközi jegybanki, pénzmúzeumi és az EdTech közösség magas rangú tagjai és a pénzügyi kultúra szakértői osztották meg gondolataikat, szakértelmüket és tapasztalataikat a pénzügyi oktatás jövőjéről, a fiatal generáció pénzügyi műveltsége erősítésének lehetőségeiről, valamint a high-tech innovációk a pénzügyi kultúra fejlesztésében betöltött szerepéről. A rendezvényt Kandrács Csaba, az MNB alelnöke nyitotta meg, aki köszöntő beszédében a pénzügyi tudatosság fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta.

A rendezvény helyszínéül a Pénzmúzeumnak is otthont adó Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központja szolgált közel száz fős hallgatóság és számos magas rangú vendég részvételével.

Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke nyitóbeszédében örömét fejezte ki, hogy az új Pénzmúzeum nemzetközi összehasonlításban is olyan innovatív, modern és korszakalkotó teret biztosít, melyben minden korosztály szórakoztató módon bővítheti a pénzügyi kultúrával kapcsolatos ismereteit.

A konferencián beszédet mondott Mário Centeno, a portugál jegybank elnöke, aki videóüzenetében kiemelte, hogy pénzügyi ismereteink folyamatos fejlesztése ellenállóbbá tesz minket a világ változásaival szemben, segít tudatosabb döntéseket hozni, mely hozzájárul egy fenntarthatóbb gazdaság kialakításához. Alexandra Hachmeister, a Deutsche Bundesbank főigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az embereket érdekeltté kell tenni abban, hogy megérthessék a monetáris politika működését, annak korlátait és lehetőségeit.

Hergár Eszter, az MNB Pénzmúzeumának igazgatója áttekintést adott a jegybank azon programjairól, amelyek révén a jegybank hatékonyan tudott hozzájárulni az állampolgárok gazdasági és pénzügyi műveltségének fejlesztéséhez, valamint rámutatott arra, hogy a hazai pénzügyi kultúra felmérés idei eredményei jelentős előrelépést mutatnak a 2018-as körkép óta.

A magas szintű nyitóelőadásokat két szakmai panel követte, amelyek során a jegybankok pénzmúzeumainak vezetői, illetve a nemzetközi pénzügyi edukáció és EdTech vállalatok szakértői ismertették nézeteiket a pénzügyi kultúra technológiai és innovatív aspektusairól, valamint a jegybankoknak és egyéb pénzügyi intézeteknek a fiatalabb generáció pénzügyi oktatásában betöltött szerepéről.

Az első panelbeszélgetés három kontinensről érkezett résztvevői (Franciaország, Portugália, Mexikó és Mongólia) egyetértettek abban, hogy a világ pénzmúzeumaiban a látogatót kell középpontba helyezni, a fiatalabb generációk gyors eléréséhez a közösségi média adta lehetőségeket segítségül hívni, és megnyitni a múzeumok ajtaját a kulturális és közösségi események, workshopok, színházi előadások és koncertek előtt is.

A második panelbeszélgetés arra kereste a választ, hogyan támogathatják a technológiai innovációk a pénzügyi ismeretek fejlesztésére irányuló törekvéseket, a cseh és maláj jegybanki pénzmúzeum példáján keresztül pedig a résztvevők betekintést nyerhettek az innovatív és high-tech múzeumpedagógiai megoldásokba.

A konferencia visszanézhető az MNB YouTube csatornáján.