Budapest, 2022. szeptember 30. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Lengyel Nemzeti Bank (Narodowy Bank Polski, NBP) szervezésében magas szintű, jegybanki konferenciára került sor immár negyedik alkalommal. Ezúttal a „Versenyképesség és fenntartható gazdasági növekedés a kelet-közép-európai térségben” címmel megrendezett konferencián magyar és lengyel jegybanki vezetők, illetve a régió vezető pénzügyi-gazdasági szakemberei vettek részt. A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban átadott Felügyeleti Központjának és Pénzmúzeumának konferenciaközpontjában tartott esemény központi kérdései a globális és helyi gazdaság átalakulása, illetve a versenyképesség növelésének lehetőségei voltak. A rendezvényt Virág Barnabás, az MNB alelnöke, illetve Marta Kightley, az NBP első alelnöke nyitották meg, hangsúlyozva, hogy különleges, járvány, háború és stagfláció terhelte időket élünk. Beszédet tartott továbbá Claudio Borio, a Nemzetközi Fizetések Bankja monetáris és gazdasági részlegének vezetője is. A szakmai program két paneljének résztvevői a válságból helyreállás felé vezető út versenyképességi aspektusait, valamint az ellátási láncok világgazdaságra gyakorolt hatásait vitatták meg.

A rendezvényt a lengyel és magyar jegybankok együttműködésének gyümölcseként idén negyedik alkalommal szervezte meg a két intézmény. Az MNB és az NBP közös konferenciája a „Versenyképesség és fenntartható gazdasági növekedés a kelet-közép-európai térségben” címet kapta, amellyel napjaink legégetőbb gazdasági kérdéseire kívánt reflektálni. Úgy a versenyképesség, mint a fenntartható fejlődés elengedhetetlen a jelenleg is a térséget érő kihívások megoldásában, egyben kiemelt feladatot jelentenek a jegybankok számára is.

A rendezvényt Virág Barnabás, az MNB alelnöke nyitotta meg, kifejezve örömét, hogy ezúttal a magyar főváros adhat otthont a konferenciának. Virág Barnabás elmondta, hogy különleges időket élünk: járvány, háború, energetikai és élelmiszerválság terheli mindennapjainkat. A fenti tényezők közül akár egy is kihívást jelentene a döntéshozók számára, ezek összessége azonban valódi sokként érte a világgazdaságot.

Marta Kightley, a lengyel jegybank alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a bilaterális együttműködés lehet az előttünk álló kihívások megoldásának kulcsa, ehhez pedig a lengyel és magyar jegybankok közös konferenciája is hozzájárul.

Claudio Borio, a Nemzetközi Fizetések Bankja monetáris és gazdasági részlegének vezetője előadásában kiemelte, átmeneti korszakot élünk: az alacsony infláció időszakából lépünk át a magas infláció időszakába. Véleménye szerint veszélyes, mi több, hosszú távon fenntarthatatlan a monetáris és fiskális expanzió, a monetáris szigorítás pedig nehezíti a fiskális politika helyzetét.

A magas szintű nyitóelőadásokat két szakmai panel követte, amelyek során a konferencia résztvevői részletesen megvitatták a versenyképesség és a fenntartható növekedés egy-egy kiemelt aspektusát. Az első panelbeszélgetés a globális ellátási láncok szerepét vizsgálta. A résztvevők szerint az állam kell biztosítsa azon tényezőket, melyek a vállalati reziliencia kialakításához hozzájárulnak, erre ugyanis az egyes cégek a magas költségvonzat miatt maguktól alig hajlandók. A második panelbeszélgetés a kelet-közép-európai térség versenyképességének különböző szempontjait járta körül. A résztvevők megállapították, hogy a régiós gazdaságok költségoldali versenyképessége mind a mai napig igen magas maradt, és e versenyképességi előny még a tartós konvergencia esetén is fennmarad.

A rendezvényt Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatójának összegző gondolatai zárták, aki méltatta a résztvevők által felvonultatott változatos gondolatokat és az élénk vitát, valamint hangsúlyozta a jegybanki bilaterális együttműködés fontosságát is.