Budapest, 2022. 08. 05. - A Szentháromság utca 7-8. szám alatt található, hosszabb ideig szállóként funkcionáló, de évek óta üresen álló épület a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) tulajdonából a Magyar Nemzeti Bank ingatlankezelőjének portfóliójába került át. A helyszínen megkezdődött beruházás célja változatlan, a rekonstrukciót követően az ingatlan tudományos konferenciaközpontként fog működni.

Az MNB-Ingatlan Kft. a tulajdonába került ingatlanon az eddigi szándéknak megfelelően a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusú épületrekonstrukciót kíván megvalósítani. A tervezési feladatokkal a RAPA Architects Kft.-t és felelős vezető tervezőjét, Reisz Ádámot bízták meg. A Magyar Nemzeti Bank ingatlankezelője az elmúlt években rendszeresen újít fel és ad új funkciót történelmi szempontból kiemelt jelentőségű, ám elhanyagolt épületeknek a kulturális értékteremtés és értékmentés, építészeti kincseink megőrzése, illetve visszaállítása céljából. A most megvalósuló ingatlanfejlesztés eredményeként létrejövő épületegyüttes az elképzelések szerint tudományos konferenciaközpontként üzemel majd. Ennek jegyében a belső tereket olyan módon újítják meg, hogy azok alkalmasak legyenek oktatási programok, workshopok, hazai és nemzetközi konferenciák megvalósítására.

A Szentháromság utca és a Szentháromság tér sarkán a XVIII. század végén a térkép még négy, míg a XIX. század elején már csak három épületet jelölt. A mészkőbe vésett, gótikus borospincék fölé húzott építmény falai többszörös átépítésről tanúskodnak. Az eredeti, építészeti stílusában és látványában a történelmi várnegyedhez igazodó épületegyüttes Budapest 1944-45-ös bombázása során teljesen megsemmisült. Bár a háború utáni évek rekonstrukciós és műemlékvédelmi munkálatai során a szakértők és tervezők minden egyes, várnegyedben található hely vizsgálatánál figyelembe vették a történeti rétegeket, a városszövetben elfoglalt fizikai és szellemi teret, a Szentháromság utca 7-8. szám alatti ingatlan végül a 80-as évek stílusjegyeinek megfelelően épült újjá, és gyakorlatilag új szerkezetet és megjelenést alakított ki a Szentháromság téren, a kor építészeti stílusában. Így az itt lévő, leromlott állapotú épület nem egy organikus építészeti-történelmi fejlődés eredménye.

A mostani beruházás törekszik arra, hogy a Mátyás templommal szemben álló, az elmúlt 40 évben javarészt szállóként funkcionáló ingatlan közel nyolcvan év után visszakapja a háborúban elpusztult képét. A korszerű épületgépészeti megoldásokkal és a jelenkori követelményeknek megfelelő eszközökkel operáló rekonstrukció célja a környezetbe illeszkedő, a háború előtti homlokzati kép visszaállítása. Egy olyan épület kialakítása, ahol a múlt és a jelen, az értékmentés, valamint a fejlődés érdekében találkozik, támogatva elsősorban a pénzügyi kultúra fejlesztésével, oktatással összefüggő célokat. Az ingatlanberuházás során továbbra is kiemelt szempont, hogy a történelmi értékek és utcakép visszaállítása mellett olyan fenntartható, tudás,- és közösségi tér jöjjön létre, mely a magyar kulturális és konferencia élet meghatározó része lesz a következő évtizedekben.