Budapest, 2022. október 20. – A folyó fizetési mérleg egyenlege 2022 második negyedévében a régiós országokhoz hasonló mértékben tovább csökkent, amit szinte kizárólag a romló energiaegyenleg magyaráz. A gazdaság nettó külső adóssága ennek ellenére historikusan alacsony szintre, a GDP 7 százalékára mérséklődött. A nemzetközi tartalék 37,5 milliárd euróra emelkedett, mely jelentősen meghaladja a befektetők által leginkább figyelt rövid külső adósságot.

2022 második negyedévében Magyarország folyó fizetési mérlegének négy negyedéves hiánya a GDP 6,6 százalékát, a gazdaság külső finanszírozási igénye a GDP 3,3 százalékát tette ki. A külső egyensúlyi mutatók régiós országokhoz hasonló mértékű csökkenése döntően az áruegyenleg – megugró energiaárakhoz köthető – csökkenésére vezethető vissza, miközben a folyó mérleg többi tétele, a szolgáltatás-, a jövedelem- és transzferegyenleg alakulása a külső egyensúly javulásának irányába hatott.

A második negyedévben is folytatódott az állam finanszírozási igényének csökkenése, így a magasabb külső finanszírozási igény döntően a magánszektor pénzügyi megtakarításának mérséklődésére vezethető vissza. A gazdaság külső finanszírozási igényét a negyedév során részben az államhoz kötődő adósságbeáramlás, részben nettó közvetlentőke befektetés finanszírozta – utóbbi a júliusi közel 2,2 milliárd eurós nettó FDI-beáramlással még fokozódott is.

Az átértékelődésnek és a nominális GDP jelentős bővülésének köszönhetően a külső adósságráták csökkentek, így a nettó mutató 2022 júniusában historikusan alacsony szinten, 7 százalékon állt. A nemzetközi tartalék 37,5 milliárd euróra emelkedett, így továbbra is jelentősen meghaladja a befektetők által leginkább figyelt rövid külső adósság szintjét.