Budapest, 2022. december 15. – „Az idő mintázatai” címmel, a Pallas Athéné könyvkiadó gondozásában magyar nyelven is megjelent Matolcsy György ’100 Words’ írásainak gyűjteménye. A könyv azon írások összefogó kötete, amelyekben a jegybankelnök tekintélyes nyugati gondolkodók, véleményvezérek elemzéseire, felvetéseire reagált. A könyvbemutató eseményen a szerző és vendégei kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg az írások mind geopolitikai, mind gazdasági aktualitását.

Matolcsy György „100 Words” néven ismertté vált gondolatébresztő sorozatának írásait On the Edge of Times címmel rendezte kötetbe a Pallas Athéné könyvkiadó (PaBooks) idén ősszel, melyet most magyar nyelven „Az idő mintázatai” címmel publikált. A kötet azon írások gyűjteményét tartalmazza, amelyekben az MNB elnöke tekintélyes nyugati gondolkodók, véleményvezérek elemzéseire, felvetéseire reagált az elmúlt évek során és új szempontokra és a szokásostól eltérő megoldásokra irányította rá az olvasók figyelmét. A könyv jelentős részét kitevő írások a Financial Times-ban megjelent nyugati liberális véleményformáló személyiségek és közép-európai gondolkodók között zajló diskurzusra reflektáltak rendhagyó üzenetek formájában.

A jegybankelnök a kötet köszönetnyilvánító előadásában megfogalmazta, hogy „meg kell érteni az idő mintázatait annak érdekében, hogy meg tudjuk nyerni az előttünk álló évtizedeket”. Az elmúlt évszázadban minden 25 évben egy új pénzügyi rendszer lépett életbe, amelynek egy újabb mérföldkövéhez érünk az évtizedben, mégpedig a jegybanki digitális pénzek térnyerésével. Véleménye szerint a jelenlegi egyre inkább felgyorsuló, káoszba tartó világgazdaságban rendet kell teremteni, ezért „az egyensúly és a rend irányába kell menni”. Az új időkben, új egyensúlyi térszekezetekre van szükség és közösen kell azokat a megoldásokat megkeresni, amivel hosszú távon is egyensúlyi, ezáltal fenntartható növekedés érhető el. Előadását összegezve kifejtette, hogy tudásra és együttműködésre épülő reformokra van szükség annak érdekében, hogy meg tudjuk nyerni az előttünk álló éveket, ehhez pedig segítséget nyújthat a kötet.

A kötetet bemutató eseményen Matolcsy György mellett Virág Barnabás, a jegybank alelnöke és Cséfalvay Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium Technológiai Jövők Műhelyének vezetője osztották meg véleményüket Palotai Dániel, az IMF ügyvezető igazgatójának moderálásával.

A jegybank elnöke kiemelte, hogy a jelenlegi kétpólusú világban Magyarország és Közép-Európa a geopolitikai helyzetéből adódóan csapdában van. Ennek az egyetlen megoldása pedig csak egy erős és sikeres gazdaság felépítése lehet. Matolcsy György gondolataival összefüggésben Virág Barnabás elmondta, hogy jelenleg egy átmenet zajlik a világgazdaságban, a globalizáció átalakulására pedig minden eszközzel fel kell készülnünk, aminek alapja a digitalizációs reformok mielőbbi végrehajtása lehet. A beszélgetés során Cséfalvay Zoltán összegezte, hogy sokkal nehezebb rövid formába önteni a mondandónkat, ugyanakkor a könyv segít eligazodni abban, hogy hol tartunk és hova juthatunk el a következő évtizedben. Palotai Dániel megismételte a könyvben többször megjelenő tételt, miszerint a gazdasági egyensúlyt csak növekedéssel lehet elérni.