Budapest, 2022. március 31. – A hazai kitettségek tekintetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta emelése az aktuális ciklikus rendszerkockázati szintre tekintettel jelenleg nem indokolt. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ezzel összhangban az anticiklikus tőkepufferráta mértékét 2022. április 1-jét követően is 0 százalékon hagyta. A következő negyedévekben a hitelezési kockázatokat és így a tőkepuffer előírásának szükségességét is érdemben befolyásolhatják az orosz-ukrán háborús helyzet gazdasági hatásai.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) a hazai kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát változatlanul 0 százalékon hagyta.

A hazai hitelciklus értékelésére kifejlesztett, országspecifikus irányadó addicionális hitel/GDP rés szűkülése 2021 harmadik negyedévére folytatódott, de a rés mértéke továbbra is negatív, -0,7 százalékpont. A rés számításának alapját adó hitel/GDP ráta a vonatkozó negyedévben 44,7 százalékot tett ki, ismét növekedve a megelőző negyedévhez képest, de még mindig alacsony hitelpenetrációt mutatva. A 2021. negyedik és 2022. első negyedévére vonatkozó becslések alapján sem várható a hitel/GDP rés további záródása. 2022 első negyedévéig a ciklikus rendszerkockázatok mérsékelten növekvő, de beavatkozást nem igénylő szintjét jelezte a hitelpiaci aktivitás kormányzati és jegybanki eszközökkel támogatott növekedése és a hazai gazdaság koronavírus-járvány okozta sokkból való viszonylag gyors helyreállása. A ciklikus rendszerkockázati térkép túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorkészlete, különösen a vállalati hitelezés, a bankrendszeri tőkeáttétel, valamint a jövedelemarányos ingatlanár alakulását megragadó mutatók szintén emelkedő, de egyelőre beavatkozást nem igénylő kockázatot jeleztek.

A hitelezési trendek és ingatlanpiaci folyamatok alapján, valamint a gazdaság gyors helyreállása és a jelentős konjunktúra miatt korábban középtávon a ciklikus rendszerkockázatok felépülése volt valószínűsíthető, a szabályozói beavatkozás irányába mutatva. A 2022. február végén induló, bizonytalan időtartamú orosz-ukrán háború, valamint az azzal összefüggésben bevezetett gazdasági szankciók miatt kialakuló komplex gazdasági helyzet azonban nagyban befolyásolhatja a ciklikus kockázatok alakulását. Ez a potenciális hatás jelenleg nehezen számszerűsíthető, így a konjunkturális, pénzügyi rendszeri és pénzügyi kockázati folyamatok szoros monitoringja szükséges. Az esetleges pozitív anticiklikus tőkepufferráta alkalmazásáról való döntést is ennek függvényében indokolt meghozni a következő negyedévek során.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. A hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát az MNB negyedévente vizsgálja felül.

További tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez kapcsolódó egyéb információkról

Magyar Nemzeti Bank