Budapest, 2023. január 19. – A 2021-ben állami díjként újraalapított „Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj” Nagydíját idén Csák János miniszter, Junior díját pedig Hortay Olivér egyetemi adjunktus vehette át Matolcsy György jegybankelnöktől.

Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította 2011-ben, gondozását pedig 2019-ben vette át a Magyar Nemzeti Bank, majd 2021-ben állami díjként alapította újra. Az Európa-szerte elismert magyar közgazdász, Wekerle Sándor nevét viselő elismerés két fokozata olyan kiemelkedő szakemberek, illetve 35 év alatti fiatal tehetségek számára adományozható, akik kimagasló munkájukkal hozzájárulnak a gazdasági és pénzügyi ismeretek és tudatosság fejlesztéséhez, valamint hozzájárulnak a hazai gazdaság fejlődéséhez és a tudástőke növeléséhez.

Az ünnepélyes díjátadón elmondott köszöntőbeszédében Matolcsy György nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a díjat a jegybank gondozhatja, hiszen Wekerle Sándor korának egyik legkiemelkedőbb személyisége volt, aki a Kárpát-medencei egységes gazdasági tér felépítésén dolgozott.  Wekerle haladó szellemiségével a hazai polgárosodás elszánt képviselője volt, és emlékéhez méltóan az idei díjazottak is a modernizációt és az innovációt képviselik. A jegybankelnök Csák Jánost az ország egyik legsikeresebb menedzsereként, tehetséges üzletemberként méltatta, aki tudásával és tapasztalatával az ország javát szolgálja. Mint elmondta, a miniszter olyan portfolióval rendelkezik, amellyel nagy mértékben hozzá tud járulni a Kárpát-medencei gazdasági tér kialakításához, amivel minden itt élő nép jól járna. Hortay Olivérről a jegybank elnöke elmondta, hogy fiatal kora ellenére már eddigi munkásságával is rengeteget tett azért, hogy ez a megvalósuló új egységes gazdasági térség hosszú távon is fenntarthatóvá válhasson. 

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédében kiemelte, hogy a Wekerle-díj mindent megtestesít, amit ő is gondol a világról, hiszen mindig is olyan magyar hazában gondolkodott, ami jelen van mindenhol, ahol magyarok élnek. Ahogy fogalmazott: a mai változó világban azok tudnak sikeresek lenni, akik a sok változás közepette felismerik azt az állandóságot, amihez ragaszkodnunk érdemes, mégpedig a kötődést. A kötődés fenntartása az egyik olyan feladat, amiből nem szabad engednünk, hiszen 33 nemzedék öröksége üzeni ezt nekünk. A másik fő feladatnak a miniszter a béke és biztonság őrzését nevezte, harmadiknak pedig az egyensúly megteremtését és fenntartását. Ahogy fogalmazott: ez a három feladat, amivel eljutunk az ősi értékeinkhez, ami: Isten, Haza, Család.

Hortay Olivér elmondta, hogy az első olyan korosztályhoz tartozik, amely a Magyar Nemzeti Bank 2013 utáni nagyobb társadalmi szerepvállalásának előnyeit élvezhette. A junior díjazott korábban egy olyan MNB által támogatott program PhD hallgatója volt, amely a piaccal szemben is vonzóvá tette a kutatói pályát. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitika üzletágának vezetője úgy fogalmazott, hogy a díj szellemében a jövőben még nagyobb erővel fog dolgozni azon, hogy hozzájáruljon a jegybank víziójához és Magyarországon olyan közgazdasági gondolkodó közösség épülhessen, amit mindenki jó példaként emlegethet.

Wekerle Sándorról

Wekerle Sándor Pénzügyminiszterként átszervezte az évtizedek óta hiányt termelő költségvetést, és az új adózási szabályoknak köszönhetően megtöbbszörözte az állam bevételeit, miközben ő alapozta meg a ma ismert szociális rendszert is. A kezdeményezésére indult meg az új aranyvaluta, a korona bevezetése is az Osztrák-Magyar Monarchiában. Az elavult ezüstalapú fizetőrendszer leváltása aranyra biztosította a Monarchia akadálymentes kereskedelmét Európában.

Nagyvonalú, diplomatikus egyéniségnek tartották, aki a legbonyolultabb feladatok megoldására is képes, ez is hozzájárult ahhoz, hogy ő lett a magyar történelem első polgári származású miniszerelnöke. Pályája során háromszor is betöltötte a miniszterelnöki posztot, három válságos időben, mindvégig közgazdász gondolkodással, praktikus reformok útján, a hosszú távú stabilitásra és fejlődésre törekedve.