Ellentétes nézetek léteznek azzal kapcsolatban, hogy a központi bankoknak milyen szerepet kell vállalniuk a klímaváltozás elleni küzdelemben (Rachael King, Central Banking, 2021. június 9.). Egyesek az aktív szerepvállalás mellett érvelnek, míg mások a hatáskörök túllépésétől tartanak.

De nem a két opció közötti választás a kérdés; hanem a túlélés vagy a katasztrófa. Arról van szó, hogy az új gazdaság létrehozásának lehetőségét elmulasztjuk, vagy megragadjuk azt. Nem a régi, fenntarthatatlan gazdasági rendről egy új, fenntartható rendszerre való békés és kényelmes átállás a lényeg, hanem a jövőért vívott háború. Montecuccoli bölcs szavait idézve egyértelmű, hogy a háború megnyeréséhez, pénz, pénz és pénz kell.

A felgyorsított átállás finanszírozásához a pénz és a pénzintézetek minden formájára szükség lesz. Szükségünk van zöld hitelekre, zöld támogatásokra, zöld digitális pénzre, zöld(es) kereskedelmi és befektetési bankokra, zöld szabályozókra, zöld fintech szektora, és sok minden másra is.

A zöld – és digitális – átállás lesz a növekedés, munkahelyteremtés, gazdagodás és életminőség új hajtóereje. Mindez teljesen új gazdaságot eredményez majd.

Összefoglalva: ezt a már folyamatban lévő globális háborút a központi bankoknak kell finanszírozniuk, szabályozniuk és felgyorsítaniuk.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Policy-makers debate central bank’s role in tackling climate change” (A döntéshozók a központi bankok szerepéről vitáznak a klímaváltozás kezelése terén) című cikkre.