A világgazdaságban megfigyelhető infláció jövőbeli alakulását tekintve az elemzők valóban két táborra oszlanak. A domináns nézet az, hogy az árstabilitás stabilan horgonyzott, és azt nem ássa alá az állami hitelfelvételek jelenlegi szintje. Természetesen vannak ezzel ellentétes vélemények is (Andrew Large, Gavin Bingham, Paul Fisher, Central Banking, 2021. július 20.).

Némiképp egy járvány utáni és egyben járvány előtti világban élünk. A koronavírus vagy más járványok új hullámai jöhetnek, teljes rendszerváltást okozva a világgazdaságban. Az egyre gyorsuló technológiai forradalom a fenntarthatóbb és biztonságosabb világgazdaság felé mutató trendeket erősíti.

Emellett újraéljük az 1940-es évek első felét, vagyis jelenkorunk is messze van a békeidőtől: rendszerváltást és egy új, elkülönült G2 világrendet hoz.

A rendszerváltás mindig felgyorsítja az inflációt - bár valószínűleg csak ideiglenesen -, emlékezzünk csak az euró bevezetésének időszakára.

Rendszerváltás idején még erősebb és kreatívabb központi bankokra van szükség. Ezért a „központi bankok aranykora” és az arany szerepének felértékelődése továbbra is előttünk áll.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „The ‘golden age’ of central banking has passed” (A központi bankok aranykora letűnt) című cikkre.