Az Európai Unióban jelenleg a nyersanyagok adják a gyártási költségek kb. 40%-át. A kontinens számára kritikus fontosságú 54 nyersanyag 90%-át pedig importálni kell, elsősorban Kínából (Andrew Sheng, Xiao Geng, Project Syndicate, 2021. július 30.).

Mindeközben egy termék környezeti hatásának akár 80%-a már a tervezési szakaszban eldől. Tehát elvben csak a tervezők adhatják vissza a jövőnket azzal, hogy fenntartható termékeket hoznak létre.

Még sincs olyan ösztönző, kötelező protokoll, pénzügyi szabályozás vagy kormányzati szakpolitika, amellyel a „vedd meg és termelj hulladékot” idejétmúlt modelljét már a gyökerénél, a tervezés szakaszában kiirthatnánk.

Az EU tervei szerint a körforgásos gazdaság elvének teljes körű alkalmazásával az Unió GDP-je 2030-ra további 0,5%-kal (!!!) emelkedhet, és 700.000 új munkahely jöhet létre. Ez kevesebb, mint amit az Egyesült Államok gazdasága egy hónap alatt megteremt. Nem tűnik felelősségteljes, felnőtt víziónak.

Az Európai Egyesült Államok nevű globális nagyhatalommá válás vágyálma és a tagországok közti ellentétek szítása helyett ez a terület nyújt az EU-nak hatalmas üzleti lehetőséget arra, hogy globálisan újra versenyképessé váljon.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „The Circular Economy Grows Up” („A körforgásos gazdaság felnő”) című cikkre.